За връзка с мен: Д-р Ани Димитрова ani@zdravesani.com, dr_dimitrova /Skype/, 0886 940 873

Жабурене с олио – навик, който може да промени здравето ви

Olive-Oil-701x336Жабуркането с олио е древно Аюрведично средство за детоксикация и запазване здравето на устата. То включва използването на чисто олио като средство за отстраняване на вредни бактерии, гъбички и други микроорганизми от устата, зъбите, венците и дори гърлото.

 

Как се прави?

Поставете около една супена лъжица студено пресовано органично сусамено олио в устата си и започнете да жабуркате с него, придвижвайки го из цялата си уста, за 10-15 минути и след това го изплюйте. Можете да използвате и студено пресовани екстра върджин кокосово олио, слънчогледово или зехтин, но сусаменото олио се смята за едно от най-добрите за тази практика. Аз препоръчвам мазнините да се сменят ежеседмично, за да можете да получите всички ползи, които различните олиа предлагат. Жабуренето с висококачествени, резултат от органично земеделие, олиа има множество благотворни ефекти върху здравето ви.

Първо, олиото се смесва със слюнката, превръщайки я в рядка, бяла течност. Липидите в маслото започват да извличат токсини от слюнката. Движейки се из устата, по зъбите, венците и езика, олиото продължава да абсорбира токсини и обикновено се превръща в плътна, гъста, бяла материя. Веднага щом достигне това състояние е добре да се изплюе, за да не се абсорбират обратно токсините.

 

Как действа жабуренето с олио?

Множество научни изследвания показват ефективността на терапията чрез жабурене с олио. В едно от тях се споменава, че жабуренето със сусамово олио може да подсили изключително много здравето на цялата уста. Намалява количеството на S. mutans (Стрептококус мутанс) едновременно и в слюнката, и в зъбната плака. Учените вярват, че липидите в олиото, едновременно с отстраняването на бактериите, предотвратяват и прилепването им към зъбите и тъканите в устната кухина.

Жабуренето с олио може да повиши осапуняването в устата, създавайки среда, която пречиства устата, тъй като растителните мазнини са емулгатори по природа.

Най-голям интерес предизвиква способността на олиото да прочиства от вредни бактерии и да намалява свръхрастежа на гъбички. Тези растителни мазнини също подпомагат клетъчното структуриране и са свързани с доброто функциониране на лимфните възли и други вътрешни органи.

Други възможни ползи от жабуренето с олио за оралното здраве  включват:

 • Цялостно заздравяване на зъбите, венците и челюстите
 • Предпазване от заболяване на венците, зъбите и устата, като кариеси, гингивити и пародонтити
 • Предпазване от появата на лош дъх
 • Холистично средство за лечение на кървящи венци
 • Предпазва от изсушаване устните, устата и гърлото
 • Възможно холистично лечение на темпоромандибуларната става и общи възпаления по челюстите

 

Ползи отвъд здравето на устната кухина

Древните аюрведа лечители са вярвали, че жабуренето с олио може да има много по-широк ефект от намаляване болестите в устата и гърлото. Днес вече се използва за подпомагане на лимфната система, тъй като намалява вредните бактерии и създава благоприятна среда за развитие на полезни такива. Заради този си ефект, жабуренето с олио се използва и като превенция за много други болестни състояния, които включват:

 

 • Облекчаване на мигренозно главоболие
 • Балансиране на хормоните
 • Намаляване възпалението при артрити
 • Може да помогне при гастроентерити
 • Подпомага редуцирането на екземи
 • Намалява симптомите при бронхити
 • Подпомага нормалната бъбречна функция
 • Намалява възпалението на синусите
 • Някои хора споделят за подобрено зрение
 • Подпомага облекчаване на безсънието
 • Намалява махмурлука след употребата на алкохол
 • Спомага намаляване на болката
 • Облекчава симптомите при алергии
 • Помага за детоксикацията на тялото от вредни метали и организми

 

Научни проучвания за сусамовото олио и жабуренето с него

Сусамовото олио е особено богато на антиоксидантите сезамол, сезамин и сезамолин. Също е с висока концентрация на витамин Е и полиненаситени мастни киселини. Установено е, че тези антиоксиданти намаляват абсорбцията на лошия холестерол в черния дроб. И поради антибактериалния ефект на сусамовото олио, е установено, че жабуренето с него предпазва от развитие на кариеси и гингивити.

В проучване от 2007 година, където се изследва ефекта от жабуренето със слънчогледово олио върху плаката и възпаленията на венците, резултатите показали значително намаляване на гингивитите при участниците, след 45 дни жабурене с олио.

Друго проучване от 2008 год. показва значително намаляване общия брой бактерии в устата и намаляване на вероятността от развитие на кариес.

 

Практически насоки

Част от хората, които се опитват да въведат тази практика в ежедневието си, се оплакват, че не могат да издържат да жабурят толкова дълго (15-20 мин.) без да преглътнат и това време им изглежда като тотално загубено време. Опитайте да го правите, докато се занимавате с нещо друго – отговаряте на имейли, подреждате статията, оправяте леглото, пишете си задачите за деня и т.н. Така умът е ангажиран и не е фокусиран върху жабуренето и отделеното време. Във всички случаи е добре да се прави сутрин, веднага след ставане от сън, след което може после да се изплакне с топла вода устата и да се измият зъбите и езика.

Когато олиото в устата се сгъсти и побелее е добре веднага да се изплюе, за да не се абсорбират токсините обратно. Ако консистенцията не се е променила и все още има вкус на олио, значи не жабурите правилно и достатъчно активно.

Олиото (независимо от вида му) трябва да е студено пресовано, нерафинирано, натурално, органично.

 

Ако и вие искате да промените някои аспекти от здравето си и не веднъж сте започвали диети, режими, спорт, но не ви достига мотивация или воля, или ви се струва, че нещо не изпълнявате правилно, свържете се с мен за безплатна опознавателна среща! Това е разговор, на който аз ще се запозная конкретно с вашето здравословно състояние, трудностите, които срещате и ще поговорим за възможните решения. Може ли един разговор да промени живота ви?