За връзка с мен: Д-р Ани Димитрова ani@zdravesani.com, dr_dimitrova /Skype/, 0886 940 873

Защо не трябва да вярваме на кантара, когато следим теглото си

Когато говорим за отслабване, съществуват безброй заблуди и митове, които витаят в пространството. С някои от тях просто сме закърмени.

Една такава заблуда е фиксирането ни в цифрите, които кантарът показва и липсата на достатъчно разбиране какво точно изразяват тези цифри! Почти всички, и мъже и жени, използват общото си телесно тегло като маркер за това доколко са здрави, но колко точни са тези показания? Истината е, че изобщо не са точни!
weighing-scales-136395340733703901-150107105602

Кантарът ни показва общото телесно тегло. Показва ни от колко мастна тъкан, мускулна маса, костна маса и вода са съставени телата ни. И ние предполагаме, че колкото по-малко е това число, толкова по-добре. Но това е едно от най-опасните предположения!
Разбираемо е, че ако тежите 95 кг на ръст 158 см ще сте затлъстели по всички показатели. Но можете ли да допуснете, че когато тежите 48 кг на същия ръст, пак може да сте затлъстели и в никакъв случай не сте здрави? Във втория случай пак сте си торба с мазнини, но по-малка торба. И отново се чувствате изморени, изтощени, без енергия и въпреки че цифрата на кантара ви кара да се усмихвате и би трябвало да се чувствате здрави и жизнени, това не е така.
Има не малко случаи на диабетици, които не са с наднормено тегло. Те са слаби отвън, но вътре в тялото, органите им и около тях, е изпълнено с мазнини. Това може да се комбинира и с остеопороза, и намалена мускулна маса. Този резултат получаваме, когато се храним нездравословно! Или диетата ни е лишена от ценни хранителни вещества, поради изключването на определени групи храни или драстично намаляване на калориите, които приемаме. За да може да функционира нормално в тези ситуации, тялото прибягва до собствени, вътрешни източници за набавяне на това, което му липсва. Така се стига до разграждане на мускули, извличане на калций и други минерали от костите, забавяне на метаболизма до минимум… Тогава показанията на кантара ни радват, но това не винаги е здраве!

А в другият сценарий – променили сте режима на хранене, изхвърлили сте нездравословните храни като тестени изделия, захар, алкохол. Намалили сте плодовете дори. Хапвате много пресни зеленчуци, риба, морски продукти, качествено месо и яйца. Но теглото намалява изключително бавно. Чувствате се разочаровани, очаквали сте по-бързи резултати и нямате търпение. Почти сте съкрушени. Но ако пробвате някои от старите рокли или джинси, в които дори не сте можели да влезете, с учудване установявате, че дори са ви свободни! Защо се получава така?
Защото при качествено, балансирано, здравословно и грамотно хранене, започват да се топят телесните мазнини. А те са леки и не се отразяват на кантара, но пък може да видим големи разлики в сантиметрите при измерване обиколките на тялото.
А когато включим и правилните физически упражнения – и не за да горим калории, а за да увеличим мускулната маса и костната плътност (което става само с физически упражнения), тогава може дори да качим леко теглото, но да продължим да намаляваме размера на дрехите си и да изглеждаме добре. А не е ли това, което наистина искаме – да сме здрави, да изглеждаме елегантни и да се харесваме.

Качването на малко здравословно тегло (мускули, кости) дори е за предпочитане. Мускулите и костите поддържат здравето на ставите, горят повече калории, а стегнатите мускули допринасят за елегантния външен вид.

Ето защо да разчитаме на показанията на кантара, настроението ни да зависи от това (понякога кантарът може да съсипе целият ни ден от сутринта), не е най-добрата стратегия.

Ако и ти не смееш да се качиш на кантара, ако се чувстваш разочарована от скоростта, с която отслабваш и искаш подкрепа, запиши си час за безплатен разговор с мен! Мога да ти помогна!