За връзка с мен: Д-р Ани Димитрова ani@zdravesani.com, dr_dimitrova /Skype/, 0886 940 873

Защо достигаме плато и спираме да отслабваме, когато спазваме кето диета

В предишната статия си говорихме за храните, които могат да са причина за достигането на плато в процеса на отслабване. Но съществуват и определени хранителни навици, които могат да стопират свалянето на килограми. В повечето случаи дори нямаме представа, че това може да бъде сериозен препъни-камък по пътя до желаното тегло.

 

ПОХАПВАНЕ, НЕПРЕКЪСНАТО ДЪВЧЕНЕ МЕЖДУ ХРАНЕНИЯТА

 on-the-go-snacking_0Има такива дни в работата, когато сме толкова натоварени, че дори нямаме време да се храним нормално. Независимо, че може да си носим вкусна и здравословна храна от къщи, ние просто нямаме време да седнем и да я изядем. И какво се случва? Колежките имат хиляди лакомства в бюрата си – от рода на крекери, брускети, бисквитки, солети, ядки, чипс, шоколад…и минавайки, с идеята, че е по-добре да хапнеш нещо набързо, отколкото да си с празен стомах (абсолютно погрешна идея, разбира се), ти лапваш безразборно по нещо оттук-оттам, непрекъснато дъвчеш и преживяш (и то нездравословна храна).

А когато си взела решение, че тези натоварени дни ще бъдат дни за постене, “фастинг” дни, в които си на вода или чай, се чувстваш толкова освободена от мислите за храната, кога да ядеш, какво, добро ли е за теб или не. И не може да не забележиш приливът на енергия точно, когато не ядеш. Защото, когато бомбардираш тялото си с непрекъснат прием на храна (нищо, че е в съвсем малки количества), през целия ден, ти държиш инсулина повишен (хормон, който се стреми да оползотвори захарта по предназначение, за да не е в големи количества в кръвния ток), което води до невъзможност за използване на мазнините (собствените) като източник на енергия.

Много по-добре е да имаш 3 или още по-добре 2 хранения през деня, в определен времеви прозорец от 6 или 8 часа, без никакво похапване между основните хранения и извън този прозорец. И най-разумно би било да се отървеш от всички храни в къщи, които те карат да похапваш. Просто не ги купувай повече. “Далеч от очите, далеч от….устата” – да перефразирам известната поговорка.

 

 ЯДЕШ, КОГАТО СИ ЖАДНА

Повечето от нас подсъзнателно бъркат жаждата с глада. Особено добре това личи, когато си във article-0-071A1A43000005DC-783_634x422фастинг ден. Тогава казваш, че си гладна, въпреки че не си яла само няколко часа и имаш достатъчно мазнини, които тялото ти да използва. В такива моменти си дай сметка колко течности – вода, чай, кафе си поела до този момент, изпий чаша вода и изчакай половин час. Наблюдавай дали глада няма да изчезне. В повечето случаи се случва точно това и вече спокойно можеш да изчакаш следващото ядене или да продължиш постенето. Ако водата не помага, пробвай да изпиеш чаша костен или зеленчуков бульон. Понякога, когато електролитите в организма са ниски, умът ни се опитва да ни убеди да ядем, за да възстанови здравословните им нива.

 

ХРАНЕНЕ ТВЪРДЕ КЪСНО ВЕЧЕРТА

 Не винаги успяваме да избегнем храненето късно вечер, малко преди да си легнем. По време на празненства, сватби, рождени дни, гости, вечери с приятели на ресторант, това се случва често. Ако го правим рядко, не е такъв проблем, но когато се случва често, се превръща в навик, който затормозява храносмилателните процеси в тялото ни. По време, когато организмът ни трябва да почива, той е зает с храносмилане. Най-добре е да има поне 7 часа между последно приетата храна за деня и лягането за сън. Но дори и 4 часа могат да бъдат достатъчни и да държат сутрешните нива на кръвна захар ниски.

 

ЯДЕНЕТО НА РАФИНИРАНИ ВЪГЛЕХИДРАТИ И НИШЕСТЕНИ ПРОДУКТИ

pizza Обикновено избираме тези храни, когато сме имали тежък ден и искаме да се отпуснем или пък сме имали прекрасен ден и празнуваме, награждаваме се с пица, торта, шоколад или сладолед. Звучи ли ти познато? Емоционално хранене! Това са навици, които ни помагат да потушим стреса, но такъв вид рафинирана храна е изключително нездравословна, точно когато нивата на стресовия хормон кортизол са високи в организма. Кортизолът, по индиректен път, е виновен за повишаване и на инсулина, което затваря кръга с невъзможността да се използват мазнините като енергия и складирането на всичко излишно като мазнина! Това, което искам да кажа е, че когато сме стресирани, в тялото ни циркулират твърде много хормони, чиято основна цел е да трупат запаси от енергия за “черни дни” т.е. мазнини.

Бъди внимателна и наблюдавай как и дали се проявяват при теб тези разрушителни навици. Опитай се да хващаш тези моменти ПРЕДИ още за са се случили, докато са само желание в ума и ги замести с нещо по-здравословно.

 

Ако ти е трудно да го направиш сама и искаш подкрепа, СВЪРЖИ СЕ С МЕН за безплатна опознавателна среща, където ще обсъдим как мога да ти помогна.