За връзка с мен: Д-р Ани Димитрова ani@zdravesani.com, dr_dimitrova /Skype/, 0886 940 873

Защо достигаме “плато”, когато спазваме НВ-ВМ (нисковъглехидратен-високомазнинен) хранителен режим

В началото всичко започва добре! Почти всички жени, които познаваме и имат нужда от това, изведнъж рязко и бързо отслабват. Много сме заинтригувани, разпитваме ги подробно, четем в интернет и решаваме: От понеделник започвам и аз! Изхвърляме въглехидратите, увеличаваме мазнините (полезните, разбира се) и най-важното – не чувстваме глад.  Следват няколко неприятни дни, в които организмът ни се пренастройва да използва мазнини вместо въглехидрати, като източник на енергия и килограмите започват да се топят. Хапваме вкусно, не гладуваме и просто съблюдаваме правилото да държим въглехидратите под 20 гр. дневно.

Но…идва момент, когато килограмите спират да се топят. Все така стриктно не ядем сладкиши, кореноплодни зеленчуци, плодове, да не говорим за шоколади и бисквити, но теглото спира да мърда. Достигнали сме плато! И задържаме, и задържаме, и дори леко килограмите тръгват нагоре!

Притеснени сме, разтревожени, дори леко паникьосани. Нима всичко отново ще се повтори?

Искам да ви успокоя, че този феномен се среща често и причините за това са основно 2: или прекаляваме с количествата от определени храни, или навиците ни на хранене, особено по отношение на това КОГА ядем, не са добри.

В тази статия ще се спра на най-проблемните храни, с които често прекаляваме. Това, разбира се, не означава, че не трябва да консумирате тези храни, а по-скоро да сте по-осъзнати кога и какво количество от тях приемате. Така ще можете да си гарантирате успешно достигане на целта.

 

ЯДКИ И ЯДКОВИ МАСЛА

images-4Ядките и маслата направени от тях са чудесен здравословен нисковглехидратен източник на мазнини. Те са и много популярна храна, изключително лесно достъпна, особено когато променяте диетичния си режим и имате нужда да потиснете глада за известно време. Затова грабвате шепа ядки оттук-оттам. Проблемът е, че шепа след шепа, те се натрупват и може би не знаете, но ядките също съдържат въглехидрати. И когато прекаляваме с количествата, освен добри мазнини, приемаме и завишени количества въглехидрати. Да не забравяме и протеина! Ако се борите и с инсулинова резистентност, трябва много да внимавате и с количеството протеин, което приемате. Излишъкът от протеин, който не е нужен на тялото ви за изграждане и възстановяване на собствените му структури, ще бъде превърнато в глюкоза от черния дроб чрез процес наречен глюконеогенеза.

 

КАК ДА КОНСУМИРАТЕ ЯДКИТЕ?

Ако ще ядете ядки и ядкови масла, най-добре това да стане по време на основното хранене, а не между храненията. НЕ ги използвайте като снакс или заместител на основно хранене.

 • Добавете ги към салатата
 • Смесете ги с различни зеленчукови ястия
 • Натрошете ги и поръсете с тях месото
 • Или ги сервирайте като добавка към ястията, в малка купичка
 • Ограничете количеството им до не повече от ½ чаша на ден
 • Яжте ги по-рано през деня и избягвайте консумацията им след 16.00ч.

 

МЛЯКО И МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ   

млечни продуктиКакто и ядките, млякото е позната, популярна храна у нас, с която имаме склонността да прекаляваме, особено когато намалим въглехидратите и храните, с които сме свикнали. В началото на нисковъглехидратния режим, хората често консумират твърде големи количества от този вид храна, което води своите последици.

Установено е, че около 50% от хората се чувстват сити след консумация на мляко, сирене, кашкавал и други млечни, а другите 50% – ужасно изгладнели. Това е така, защото много от хората имат чувствителност не само към лактозата, а и към казеина, който представлява протеинът в млякото. Те не могат да смелят и абсорбират добре този протеин, което предизвиква възпалителна реакция в тялото им, когато консумират млечни продукти. Така хората се чувстват подути, изморени и гладни. Това се случва дори, когато приемат качествени био млечни храни. Ако се разпознавате в това описание, не е лоша идея да спрете да консумирате мляко за няколко седмици и да видите дали няма да се подобрят храносмилането, апетита и свалянето на килограми да започне отново.

 

КАК ДА КОНСУМИРАТЕ МЛЯКО И ПРОИЗВОДНИТЕ МУ?

Отново, нека консумацията му бъде част от основното хранене и да избягвате да ядете млечни помежду храненията.

 • Добавете ги към салатите
 • Настържете или разтопете върху запечени зеленчуци, месо
 • Добавете няколко резена към основното ядене
 • Ограничете се до 100 гр. млечни на ден
 • Яжте ги в по-ранните часове на деня, не вечер

 

БРОНИРАНО КАФЕ

kafe-defВ последно време е много популярно пиенето на т.нар. бронирано кафе (чай). Това означава кафе(чай) с добавено кокосово масло (или друго полезно масло) към него. Но трябва да знаете, че тялото приема тази напитка като храна и ако правите това всеки ден, организмът ще използва мазнината от кафето за енергия в следващите няколко часа, а не вашите собствени мазнини (каквато е целта всъщност). Което ще попречи и на гладуването в дните за фаст. Вие бихте искали тялото ви да използва мазнините от корема или гърба ви като източник на енергия, а не тези от кафето.

 

КОГА ДА ПИЕМ БРОНИРАНО КАФЕ?

 • Когато сте новаци в дните за фаст, може да приемате бронирано кафе в началото, но е добре да го спрете в рамките на първия месец
 • Ако имате нужда да добавяте сметана или мляко към кафето ви, нека да е по-малко от 3 ч.л. на ден в дните за фаст
 • Ако имате нужда да добавите сметана и мляко в дните, когато се храните нормално, нека това става като част от основно ядене, а не самостоятелно
 • Може да заместите цяло ядене, ако нямате време, но пък сте гладни. Тогава може да изпиете бронирано кафе и да хапнете половин авокадо, полято със зехтин
 • Пийте бронирано кафе преди партита, за да потиснете апетита и да не се изкушавате от въглехидратните храни, които ще бъдат сервирани

 

ЕНЕРГИЙНИ БОМБИ (МАЗНИННИ)

3-ingredient-low-carb-keto-almond-joy-fat-bombs-paleo-vegan2Добрата новина за спазването на хранителен режим богат на здравословни мазнини е, че мазнината е много вкусна! Тук говорим за диетичен режим, който е вкусен, засищащ и полезен. Но проблемът идва от това, че когато нещо е полезно и вкусно, ние имаме склонността да мислим, че колкото повече консумираме от него, толкова по-добре! Но това не е вярно. Всяко нещо, което е добро за нас, е вредно, когато е в излишък! Консумирането на твърде малко мазнини не е здравословно. Консумирането на твърде много мазнини, не ни води към резултатите, които искаме. Правилото е следното: ядете полезни мазнини докато се заситите и СПИРАТЕ! Имате нужда от още за да се заситите? ЯДЕТЕ! Сити сте? СПИРАТЕ!

Това е проблема и с “енергийните бомби”. Правят се лесно, лесно се ядат, вкусни са и се хващаме, че твърде често прескачаме до хладилника за още една, когато ни се хапва нещо мъничко. Дори и когато са направени стриктно от кокосово масло, 100% органик какао на прах и макадамия, прекаляването с тях няма да доведе до добър край.

Може да съхранявате 2-3 в хладилника и да хапвате по една, когато се приберете от вечеря навън и все още чувствате глад или по време на парти, за да не ядете други боклуци, НО…не очаквайте да отслабвате!

 

ЕСТЕСТВЕНИ И ИЗКУСТВЕНИ ПОДСЛАДИТЕЛИ

F_dcef45d3eb67526e89a4379ba2114813Повечето хора ще се съгласят, че изкуствените подсладители са вредни, но все още се водят дебати по въпроса дали естествените подсладители са ОК. Мнението на експертите във здравословното  отслабване е, че по-скоро са проблемни. Забавят отслабването, сладкия им вкус влияе на нивата на кръвната захар и инсулина, затрудняват дните на фаст. Когато такива пациенти спрат приема на подсладители, теглото тръгва надолу, нивата на кръвната захар се нормализират и понасят “гладните” дни по-леко.

 

А ако искате професионален съвет, за да не се лутате и губите време, и да се чудите дали сте на прав път, свържете се с мен за безплатен опознавателен разговор! Може ли един разговор да промени живота ви?  

 

Източник:  IDM Program