За връзка с мен: Д-р Ани Димитрова ani@zdravesani.com, dr_dimitrova /Skype/, 0886 940 873

За тайната сила на цветните храни

 

Fresh vegetables and fruits at a farmer's market

Повечето от нас знаят, че зеленчуците и плодовете, т.е. естествените храни, съдържат витамини и минерали, които допринасят за здравето и благополучието на физическото ни тяло. Но знаете ли, че цветните пигменти в тези храни ни осигуряват енергията, която подкрепя и балансира емоциите ни, чувствата и духа.

Когато пазарувате плодове и зеленчуци, какво точно виждате? Важна съставка на менюто ви? Привлекателен вкус? Най-вероятно виждате лимон или портокал, а не жълтият  и оранжев цвят. Защото ако забележим слънчевата вибрация на жълтия цвят на лимона, може да ни хрумне да го използваме в менюто или облеклото си, за да подкрепи нашата увереност при следващата делова среща, например!

 

 Цветните храни имат конкретни здравословни ползи за тялото.

 Ежедневно излизат публикации, които свързват био-химикалите в пигментите на плодовете и зеленчуците със здравето. Лекарите и нутриционистите настояват да консумираме тези храни редовно. Препоръчват се  минимум 2,5 чаши зеленчуци на ден. Но това е само половината от истината, биологичната част. Другата половина е как цветните плодове, зеленчуци и билки хранят душата ни-психологическите и емоционалните ни аспекти. Вече сме наясно, че ярко оцветените зеленчуци съдържат фитохимикали, които се борят с болестите. Цветните пигменти са истинските супернутриенти и са толкова важни за здравето ни, колкото витамините и минералите.

 

 Всеки цвят оказва влияние върху психологическото и духовното ни състояние

 Как е възможно това? Е, ще трябва да погледнем на себе си като имащи две тела. Едното е физичното, което можем да видим, чуем, пипнем, т.е. то е достъпно за сетивата ни, и другото, което можем да наречем метафизично, което е невидимо за човешкото око. Ние храним физичното тяло с храни, а не-физичното, с фини енергии-вибрации, които се излъчват от цветовете в храната, звуците и дори мислите.

Точно както нашето физическо тяло се състои от кости, мускули, нерви и клетки, така нашето не-физическо тяло е мрежа от енергийни центрове, които захранват функциите на тялото. Главните енергийни центрове са разположени по протежение на гръбначният ни стълб до върха на черепа. Всеки енергиен център има собствена цветна честота, т.е. има цвят. Когато консумираме храна със подобен цвят или честота, ние храним съответния енергиен център, подсилваме го. И когато знаем храна с определен цвят кой енергиен център храни, можем да повишим психичната и духовна енергии. Като храним енергийните центрове, ние храним душата си! Друго име за тези енергийни центрове е чакри, което е доста популярно вече и у нас.

 

Откъде идва тази идея?

 Според древни Ведически текстове, датиращи отпреди хиляди години, по протежението на гръбнака, шията и черепа във физичното тяло се въртят дисковидни енергийни центрове, известни като ЧАКРИ. Те се въртят по посока на часовниковата стрелка с различна скорост. Седемте основни чакри излъчват седем цвята: ЧЕРВЕН, ОРАНЖЕВ, ЖЪЛТ, ЗЕЛЕН, СИН,ТЪМНОЛИЛАВ И ВИОЛЕТОВ. Когато чакрите са ярки и чисти от натрупвания, причинени от стрес, страх и гняв, и са подредени, нашият вътрешен свят е балансиран. Но, когато има емоционална травма, тя създава блокаж-затлачената чакра става бавна, мудна и дисбалансирана, което води до физическо и ментално изтощение. Тъй като енергията се движи по спирала от една чакра към следващата, една мудна или отслабена чакра може да разбалансира и останалите чакри.

 

Докато чакрите се използват в китайската и индийската лечебни системи още от 2500г. Пр.Хр., западната медицина не признава официално системата от чакри. Но западната култура става все по-запозната с тях.

 

Д-р Оз (Dr.Oz), например, казва в статия на сайта си: “Енергията на светлината има много тясна връзка с нашите тела. След падането на слънчевите лъчи на земята, тези вибрации се излъчват чрез цвета на растенията, зеленчуците или цветята-всеки цвят съдържа енергия, която храни конкретна чакра. Консумирането на разнообразни по цвят храни с всяко хранене е важно за запазване баланса на чакрите.”

 

Д-р Марк Хайман (Dr. Mark Hyman) пише в блога си: “Храната съдържа информация, която говори на нашите гени, не само калории за енергия. Ние научаваме от изследванията в областта на нутригеномиката, че храната “говори” на нашата ДНК, включвайки или изключвайки гени, което води до здраве или болест. Това, което ядеш, програмира тялото ти с послания за здраве или болест.”

 

 

 

Източник:” THE SECRET POWERS OF COLORFUL FOODS” Patricia Dennis; Charlotte Lyons

 

 

 

 В своята практика като здравен коуч, аз работя с моите клиенти за откриването, отработването и освобождаването на емоциите и мислите, които ги разболяват, храните и навиците им, на които тялото не реагира позитивно. Свържи се с мен за безплатна опознавателна среща, където ще чуя твоите конкретни проблеми и ще обсъдим как мога да ти помогна.

 Може ли един разговор да промени живота ти?