За връзка с мен: Д-р Ани Димитрова ani@zdravesani.com, dr_dimitrova /Skype/, 0886 940 873

За ползите от розовата хималайска сол

saltРозовата хималайска сол се смята за най-полезната и най-чиста сол на Земята. Тя притежава много хранителни и терапевтични свойства, без да броим чисто кулинарното й приложение. Може да се използва като по-здравословен заместител на готварската сол. Можете да приготвяте домашни скраб и соли за вана или да си вземете лампа от хималайска сол. А исторически погледнато, хората в Хималаите са я използвали векове наред да консервират месо и риба.

Често се говори, че е добре да ограничим солта в менюто си. Но подходящата сол в правилното количество е много добра за здравето. Розовата хималайска сол съдържа 84 минерала и микроелемента, включително калций, магнезий, калий, мед и желязо, затова тя има много по-голяма роля в организма, от това да придава вкус на храната.

 

Какво представлява розовата хималайска сол? 

Розовата хималайска сол е наистина уникална. Наричат я още розова сол, Хималайска морска сол, каменна сол или Хималайска кристална сол. Каменна сол я наричат в региона Punjab в Пакистан. Този регион има едни от най-богатите залежи на сол в целия свят и те са много, много стари – датират отпреди 4 милиарда години, когато планетата ни се е формирала, дори се счита, че тази сол се състои от изсъхнали останки от първичното море. Хималайската кристална сол се добива в мини на 1500 м дълбочина под Хималайските планини. Тази сол е била подложена на огромно налягане милиони години и се счита, че е с над 99% чистота. Цветът й е индикатор за минералното й съдържание, като тя може да е розова, бяла или червена на цвят. Химически, като всяка сол, тя представлява Натриев хлорид (NaCl) с процентно съдържание обаче 87%, а не като обикновената сол 98-99%.  Келтската морска сол е сравнима по качества с Хималайската, но идва от съвсем друг източник (Англия, Франция) и е сивкава на цвят и има различен минерален състав. Като цяло, солта е жизнено важна за правилното функциониране на клетките в тялото, за проводимостта на нервните импулси, за храносмилането, за абсорбирането на хранителните вещества и изхвърлянето на отпадните продукти.

 

 

Топ 5 ползи от Хималайската сол

 

 1. Подобрява респираторни проблеми

солна терапияСолта има антибактериални, противовъзпалителни свойства,  намалява прекомерното образуване на слуз и ускорява изчистването й, пречиства въздуха от патогени (например полени) и намалява нивата на IgE (свръхчувствителност на имунната система). Сега на много места се появиха т.нар. Хималайски солни стаи, където хората могат да се възползват от здравословните ефекти на хималайската сол, особено що се отнася до дихателната система. Има си и термин за този тип естествено въздействие – халотерапия (от гръцки солна терапия) и това е инхалиране на микронизирана суха сол в помещение изградено от тази сол. Проучванията показват, че халотерапията е изключително ефективна при лечението на хронични бронхити.

 

 1. Балансира pH на тялото

Розовата хималайска сол с богатия си минерален състав подпомага баланса на pH в тялото. Може да си мислите, че това не е кой знае какво, но здравословното pH (съотношението на киселини към основи) е изключително важно за здравето ни – подпомага имунната система и храносмилането. 

 

 

 1. Натурално средство за по-добро храносмилане

Можете да използвате розовата хималайска сол, за да си правите наситен солеви разтвор (2 ч.л. сол в 1 литър топла филтрирана вода + 2 с.л. лимонов сок), който да използвате за прочистване на храносмилателната система, особено на дебелото черво. Според Dr. Mark Sircus, ежедневното прилагане на тази солена промивка стимулира перисталтиката, балансира стомашната киселина, подкрепя образуването на храносмилателни ензими в черния дроб и панкреаса, регулира метаболизма и балансира pH.

 

 1. Пречиства въздуха

Himalayan Crystal Salt Lamp.

Когато използвате лампа, направена от розова хималайска сол, тя може да ви осигури по-чист въздух у дома и в офиса. Как действа това? Като естествено качество на солта (лампата е направена от цял блок сол), тя привлича влагата, а също и замърсителите във въздуха. Попаднала върху лампата, (тя е гореща), водата се изпарява, а замърсителите остават в солта на лампата.

 

5.  По-добър сън

Хималайската морска сол подпомага по-добър, възстановяващ сън, благодарение на високия си минерален състав. Може би е трудно да повярвате, но приемането на достатъчно сол с храната ежедневно, е ключът към добър нощен сън и възстановяване. Проучвания от 1989 година показват, че хора поставени на диета с ниско съдържание на Na (NaCl-сол) са се будели 2 пъти по-често през нощта и са имали неспокоен сън с прекъсвания и сънят им е бил с 10% по-кратък. И колкото повече сол са добавяли към диетата, толкова по-продължителен е ставал съня и с по-малко събуждания.

 

Допълнителните ползи от Хималайската сол могат да включват:

 • Регулиране съдържанието на вода в тялото
 • Намаляване общите признаци на стареене на организма
 • Подпомага поддържането на нивото на кръвната захар
 • Подпомага процесите на образуване на енергия в клетките
 • Намалява крампите
 • Подобрява усвояването на хранителните вещества от храната
 • Участва в поддържането на здравето на съдовете
 • Намалява случаите на синузит
 • Подсилва костната плътност
 • Подобрява кръвообръщението
 • Засилва либидото
 • Подпомага здравето на бъбреците и жлъчния мехур, за разлика от химически обработената трапезна сол

 

Внимание!

Солта е добре да се съхранява в добре затворени съдове, на хладно и сухо място, за да запази качествата си. Четете етикетите, когато купувате сол и се уверете, че произходът й е от Пакистан, където се намира единствения естествен източник на истинска хималайска сол. И не забравяйте, че въпреки богатия си минерален състав, това е все пак сол и трябва да се употребява умерено, съобразено с общото ви здравословно състояние! 

 

Искате да подобрите храненето си? Вече сте разбрали, че имате нужда от помощ и подкрепа в това начинание?

Може ли един разговор да промени живота ви?

Свържете се с мен за безплатна опознавателна среща!