За връзка с мен: Д-р Ани Димитрова ani@zdravesani.com, dr_dimitrova /Skype/, 0886 940 873

За любовта … и още нещо

love-heart-hearts-red-red-hd-wallpaper-preview

Днес е 14 февруари, празник на Св. Валентин и Трифон Зарезан – празник на любовта и празник на виното. Първият не беше много познат в България, докато не се отворихме към света и не си го припознахме, защото да празнуваш любовта е нещо много вдъхновяващо, приятно и свързано с красиви емоции и преживявания.
Или пък,… точно обратното – може да доведе до страдание, тъга и самосъжаление, ако в момента нямаме обект на чувствата си или не сме обект на ничии чувства.

И ето тук имаме избор!

Как искаме да се чувстваме на този празник? Дали да си останем сами в къщи, самосъжалявайки се, че нямаме партньор, любим, с когото да споделим празника; дали да празнуваме само празника на виното с колеги или приятели, или да си останем в къщи с любовта на живота си, т.е. със себе си и да си спретнем незабравимо преживяване – вкусна, качествена храна, хубаво вино в красива чаша, любим филм, свежи цветя във вазата, нов цвят червило на устните…топла ароматна вана, преди да си легнем. Да се почувстваме ухажвани, релаксирани, обгрижени, обичани… от нас!

Любовта и усещанията, която тя ни носи, не са по-различни, когато я получаваме от друг и когато си я даваме сами на себе си. Дори в първия случай има доста очаквания, разочарования, ако те не се изпълнят, а любовта към себе си е много по-свободна, лека и зареждаща, защото я няма несигурността, неяснотата, опитите за отгатване на истинските желания (много често ги крием или поднасяме завоалирано и очакваме любимия сам да се сети).

И не ме разбирайте погрешно! Не съм разочарована самотница, която е против връзката в двойка и пропагандира самота и изолация. Та последните 41 години от живота ми, аз съм част от двойка.

Това, което искам да ви кажа е, че дори и да сме сами, от нас зависи как ще се чувстваме! От мислите в главата ни, от историята, която си разказваме (защо сме сами) и от това дали приемаме и дълбоко обичаме себе си, такива каквито сме, без условия и договорки. Любовта към себе си може да бъде наистина безусловна, което е освобождаващо!

Доста условности има в обществото в това отношение – сама жена на обяд или вечеря в заведение (какво ще си помислят хората!)
Но това може да се превърне в една от най-приятните срещи в живота ви!

Просто опитайте!

Поканете се на вечеря или дори само кафе, в приятно заведение с хубава музика. Изберете си маса до прозореца или в центъра на заведението. Прочетете внимателно менюто и направете своя избор. И не забивайте глава в телефона, останете напълно присъствени в собствената си компания. И наблюдавайте как се чувствате и какво мислите. Усещате ли стягане някъде в тялото, напрегната ли сте, как дишате, каква е позата ви – свободна, отпусната или скръстила ръце и крака; притеснявате ли се какво си мислят хората за вас, а ако някой познат ви види така сама? И ако ви се случва за първи път и е много некомфортно, просто останете в дискомфорта, наблюдавайте го и ще видите как постепенно силата му ще намалее и той ще се разсее.
a-glass-of-red-wine

Така сме устроени, че всячески се опитваме да избягаме от неприятните емоции и често това се превръща в безкрайно преследване и бягство или пък тъпчене с храна и сладкиши. А много по-бързо се освобождаваме от негативните емоции като останем в тях, просто присъстваме, наблюдаваме, признаваме ги, приемаме ги и тогава те губят силата си и се разнасят, тръгват си. И никога не е толкова страшно и болезнено, колкото сме очаквали. Много по-болезнено е да се опитваме да избягаме от тях, а и губим много енергия по този начин.

Странен пост се получи за Св. Валентин, но има много хора, които нямат партньор в момента и е време да опитат различно поведение. Харесвам сентенцията „По-добре сама, отколкото зле придружена“. А и ако ние самите не можем да понасяме себе си, как ще ни понася някой друг?

Поканете се на среща за празника! Дайте си като преживяване и чувства, това което мечтаете да получите от някой друг и останете в тази вибрация, колкото се може по-дълго. Ако е нужно, упражнявайте се всеки ден да се чувствате така. И когато заобичате себе си истински, такава каквато сте сега, с лекота ще привлечете в живота си подходящ партньор.

Честит празник (и двата)!