За връзка с мен: Д-р Ани Димитрова ani@zdravesani.com, dr_dimitrova /Skype/, 0886 940 873

За бирата с любов

Знаете ли, че 2 август е световен ден на бирата? Аз не знаех, но това ме провокира да напиша тази статия за бирата и отношението й към свалянето на килограми.

Докато правех проучванията си, установих, че има напълно противоречащи си мнения относно ползата или вредата от бирата. И това е разбираемо. Бирата си е бира, но хората, които я пият са различни и затова въздействието й е различно. Също има значение и количеството, което изпивате, кога и как я пиете, т.е. с храна (каква) или без, всеки ден или 2 пъти в седмицата, по 1 бира 330 мл или 2 л в пластмасова бутилка. Много важно е и това дали сте здрави или имате наднормено тегло, или някакво придружаващо заболяване, например диабет.

Бирата е алкохолна напитка с ниско съдържание на алкохол – обикновено между 4,5% до 5,5-6%, макар че се срещат и бири със съдържание на 15% алкохол (дори има един вид бира със 32%). Основните съставки, от които се произвежда бирата са вода, малц (най-често от ечемик), хмел и мая (пивни дрожди). Може да се произвежда бира и от други видове малц – пшеничен, царевичен и т.н., както и допълването с билки и плодове за създаване на различни аромати и вкусови качества, но в България се произвежда единствено ечемичен малц.

Както натуралните храни, така и бирата, която е натурален продукт, съдържа много важни за човешкия организъм вещества – антиоксиданти, витамини (особено от групата В) и минерали. Естествените антиоксиданти намаляват риска от инфаркт, като потискат образуването на тромби в кръвта. В бирата те идват от малца и хмела.

Изследвания показват, че съдържанието на антиоксиданти в кръвта се покачва след консумацията й. Особено богата на витамини от група В (например ниацин, рибофлавин (В2), пиридоксин (В6), фолиева киселина (В9) и кобаламин (В12) и с добър баланс на основни минерали (сравнително високо съдържание на калий и сравнително ниско на натрий; бедна на калций и богата на магнезий), често бирата е препоръчвана заради ролята й срещу образуване на камъни в жлъчката и бъбреците.

Бирата е богат източник на силиций, важен за здравината на човешките кости.

Всяка година нараства броят на публикациите за потенциалните лечебни ефекти на някои от съединенията, характерни за хмела. Хмелът от много години се използва в билколечението, а пивото е единственият хранителен продукт, в който има хмел и поради тази причина всички евентуални ползи за здравето от неговата употреба са уникални за бирата.

Low-Carb-Beers Но съдържанието на въглехидрати в бирата е твърде високо и това не я прави подходяща за хора с наднормено тегло или/и диабет, инсулинова резистентност, метаболитен синдром. Съдържанието на въглехидрати в някои бири достига до 14 грама, но има и по-леки бири, обикновено с надпис LIGHT (лайт, леки), където съдържанието на въглехидрати е между 2 и 4 грама.

В безалкохолните бири няма алкохол, но съдържанието на въглехидрати си остава. Това прави бирата напитка с висок гликемичен индекс, т.е. тя повишава нивата на кръвната захар. Гликемичният индекс на бирата, в зависимост от нейния клас, може да бъде от 45 до 110. Средната стойност на този показател е 66, което се счита за средна стойност. Гликемичен индекс 100 има глюкозата, а малцът е с индекс 110 (дори повече от глюкозата).

Ако можете да бъдете умерени в пиенето на бира, като под умерени разбирам 1-2 чаши (до 300 мл) 1-2 пъти седмично, можете да си позволите да пиете бира, дори и да сте с наднормено тегло.
Но ако активно се опитвате да отслабнете, спазвате конкретен режим на хранене или се стремите да ограничите калориите или храните провокиращи инсулина, по-добре е да забравите за бирата! Когато достигнете желаното тегло и успявате да го задържите без усилия, тогава можете да се върнете към бирата и то в умерени количества.

Ако се чувствате объркани от многото противоречаща си информация в мрежата и се чудите какво е действително подходящо за вас, свържете се с мен за безплатен опознавателен разговор. Аз мога да ви помогна!