За връзка с мен: Д-р Ани Димитрова ani@zdravesani.com, dr_dimitrova /Skype/, 0886 940 873

Ябълков оцет – чудодейното “лекарство” от вчера и днес

apple-cider-vinegarКакво представлява ябълковият оцет?

Ябълковият оцет е ефективен, естествен антибактериален агент, който съдържа много жизненоважни минерали и микроелементи като Калий, Калций, Магнезий, Фосфор, Хлор, Натрий, Сяра, Мед, Желязо, Силиций и Флуор, които са от жизнено значение за здравето.

 

Натуралният ябълков оцет се прави чрез надробяване на свежи, органично отгледани ябълки и поставянето им в дървени бурета да “зреят”. Това усилва естествените ферментационни качества на смачканите ябълки, което отличава ябълковия оцет от рафинираните и дестилирани оцети в супермаркетите. Когато оцетът е “зрял”, той съдържа тъмна, мътна, мрежовидна бактериална гъба, наречена “майка”, която става видима, когато течността се държи срещу светлината. “Майката” може да се използва като добавка към друг оцет, за да ускори зреенето и да се получи повече ябълков оцет.

Натуралните оцети, които съдържат “гъбата” имат ензими и минерали, които другите оцети в магазините може и да нямат, заради свръхобработката, свръхзагряването и филтрацията. По тази причина е препоръчително да купувате само непастьоризиран ябълков оцет, с идеалното ниво на киселинност (pH) между 5 и 7, което прави тази здравословна напитка естествен пробиотик.

Какви са ползите от консумацията на ябълков оцет?

Натуралният ябълков оцет е чудесен естествен лек за редица болести, които обикновено изискват антибиотици и други медикаменти, които имат много странични ефекти.

Конкретно, ябълковият оцет е известен със следното:

 

 • Намалява инфекциите в синусите и възпаленото гърло
 • Балансира високия холестерол
 • Лекува кожни проблеми като Акне
 • Предпазва от натравяне с храна
 • Бори се с алергиите при хора и животни
 • Предпазва от мускулна умора след тренировки
 • Засилва имунната система
 • Повишава издържливостта
 • Ускорява метаболизма, което подпомага отслабването
 • Подобрява храносмилането и лекува запека
 • Облекчава симптомите при артрит и подагра
 • Предотвратява образуването на камъни в жлъчката и пикочния мехур и появата на пикочни инфекции

 

Приложения на ябълковия оцет:

 Общи здравословни проблеми:

Отслабване

Използването на ябълковия оцет като домашен лек за отслабване е известно от векове. D.C. Jarvis, M.D. (лекар) установил, че човек с наднормено тегло може да отслабне постепенно като взема 2 ч.л. оцет в чаша вода преди храненията.

Лош дъх

Благодарение на антисептичните си качества, ябълковият оцет може да бъде чудесен лек при лош дъх и халитоза. Просто добавете 2 ч.л. ябълков оцет в чаша вода и жабурете и правете гаргара с течността за 10 сек. и после изплюйте. Повторете докато свършите течността.

Телесна миризма

Ябълковият оцет е ефективен лек и при неприятна телесна миризма, тъй като помага да се регулира pH на кожата, което на свой ред елиминира бактериите причиняващи тази миризма. При миризма от мишниците, просто ги обтривайте всяка сутрин с неразреден ябълков оцет (използвайте памук за целта). При миризма от краката, напълнете легенче с топла вода и добавете 1/3 чаша ябълков оцет и киснете краката в течността за 15 мин. веднъж седмично.

 

 Кожни проблеми и инфекции:

Aкне

Ябълковият оцет е натурално лекарство за Акне. Нанесете разтвор на ябълков оцет във вода (2 с.л. оцет на една чаша 200 мл вода) с памучен тампон няколко пъти дневно. Това ще намали инфекцията и ще подсуши възпалението.

Възрастови петна

Ябълковият оцет съдържа сяра, която се бори с ефектите на възрастта, което го прави удачен за използване при старчески петна. Нанасяйте ежедневно върху тъмните области на кожата разтвор от 2 ч.л. ябълков оцет и 1 ч.л. сок от лук. Според тази домашна рецепта петната ще започнат да избледняват в рамките на 2 седмици.

Целулит

Много жени са открили, че ябълковия оцет може да помогне за изглаждане на целулита.

Гъбични инфекции

Установено е, че ябълковият оцет може да е ефективен и при лечение на гъбични инфекции.

 

Стомашни проблеми:

Киселини

Това обикновено се случва след нахранване, понякога до 2 часа след храна. Това много неприятно чувство може да се облекчи чрез приема на 2 с.л. оцет, разтворен в 200 мл вода, 3 пъти дневно преди всяко хранене.

 Запек

Ябълковият оцет често се използва като естествен лек при запек.

Диария

Съществуват различни причини за диарията и въпреки, че не трябва да оставяме това състояние без лечение, често това е естествен начин на тялото да се отърве от вредни съставки и погълнати материи. Ябълковият оцет е фантастично натурално лекарство за диария, тъй като високото съдържание на пектин действа като предпазно покритие за, което облекчава раздразнената тъкан, която образува вътрешната покривка на червата. Предложението е да добавите 2 с.л. ябълков оцет към голяма чаша вода и да пиете това 3 пъти дневно до изчезване на симптомите.

 

Тежки заболявания:

Диабет

Ябълковият оцет може да помогне контролирането на нивата на кръвна захар и затова често се използва като натурално лечение при Диабет.

 

Как да го приемаме?

За ежедневна поддръжка, отслабване и баланс на pH в организма:

 • 2 ЧАЕНИ лъжички в 200 мл вода 3 пъти дневно преди храна

За третиране на остри състояния като киселинен рефлукс, кашлица, бронхит или възпалено гърло:

 • 2 СУПЕНИ лъжици в 200 мл вода 3 пъти дневно преди храна.

Винаги можете да подобрите вкуса като добавите 1 ч.л. мед.

 

Превод от английски. Автор: JAMES COLQUHOUN (FILMMAKER, FOOD MATTERS AND HUNGRY FOR CHANGE)