За връзка с мен: Д-р Ани Димитрова ani@zdravesani.com, dr_dimitrova /Skype/, 0886 940 873

Топ 15 на противовъзпалителните храни

Ако погледнем болестите, които заливат обществото ни днес – артрити, сърдечносъдови заболявания, диабет, високо кръвно налягане, астма, синдром на раздразненото черво – това са все заболявания, които директно се повлияват от дългосрочни промени в начина ни на живот. Това, което не е съвсем видно е, че общото при тях е възпалението. И имам предвид хроничното клетъчно възпаление, което стои в основата на повечето хронични заболявания. И когато променим начина си на хранене и съзнателно приемаме повече противовъзпалителни храни (да има такива храни, които намаляват симптомите на възпалението), симптомите отслабват и дори може да се излекуват напълно заболяванията.

 

Противовъзпалителните храни могат да трансформират здравето ви

Възпалението като резултат от функциите на имунната система, не винаги е  нещо лошо. Когато тялото ни е наранено или болно, включват се армиите от бели кръвни клетки (войниците на имунната система) и те достигат до мястото чрез увеличаване притока на кръв към тази област. В резултат се получава оток, зачервяване, затопляне и болка. Това са симптомите на възпалението. В здраво тяло, възпалението е нормален и ефективен отговор на имунната система, който подпомага оздравяването.

За съжаление, това не е цялата картина.

Когато имаме свръхреакция на имунната система и тя атакува здрави тъкани и органи в нашето тяло, говорим за автоимунни заболявания и поява на възпаление, в иначе здрави области от тялото ни. Такъв е случаят при пропускливите черва, артритите, симптомите на фибромиалгия, цьолиакия и синдромът на раздразненото черво. Астмата създава възпалени дихателни пътища, възпалението при диабет засяга инсулиновата резистентност и т.н.

Въпреки съществуващата връзка между възпалението и тези често срещани заболявания, както и връзката между храната и възпалението, режимът ни на хранене не винаги се анализира от медицинските специалисти, когато се обърнем към тях със симптоми на някое подобно заболяване. Дори самите пациенти очакват да бъдат излекувани с предписание на лекарства и не винаги са съгласни да спазват и диета (или не са наясно с важността й). А в повечето случаи диетата е изключително ключов елемент от лечението на дадено заболяване.

 

 

Противовъзпалителен режим на хранене

Съвременната диета не е пример за противовъзпалителен режим на хранене. За да я превърнем в противовъзпалителна, трябва да спрем да консумираме изобилието от свръхпреработени фабрично, небалансирани храни в западните режими на хранене и да се доближим до средиземноморския тип диета. Последната се състои от изобилие от пресни плодове и зеленчуци, малко до никакво червено месо, без химикали и добавки, и изобилие от храни богати на Омега-3 мазнини.

 

 

Топ 15 противовъзпалителни храни

Ние, здравните инструктори, сме наясно, че големите промени в начина на хранене се правят постепенно, с малки стъпчици, за да дадем време на тялото да се адаптира към новостите,  да не се съпротивлява и да иска да се върне към старите си навици на хранене. Затова, вместо да изпразните хладилника от всичко, което сте яли до сега и да преминете рязко на Средиземноморска диета, по-добре е да се придвижвате в правилната посока стъпка по стъпка. Просто добавяйки  храни, борещи се с възпалението на клетъчно ниво, вие започвате да възстановявате тялото си без драстични промени. И когато откриете храните, които имат противовъзпалително действие и в същото време са ви вкусни, и ги ядете с удоволствие, тогава може да изхвърлите от шкафа всички онези храни, които причиняват възпаление в тялото, без да се чувствате онеправдани.

И нека видим, кои са 15-те топ противовъзпалителни храни, които можеш да започнеш да добавяш в менюто си:

 

 1. Зеленолистни зеленчуци  зеленолистни

Те са изключително богати на антиоксиданти, които възстановяват здравето на клетъчно ниво, флавоноиди, които имат противовъзпалително действие. Ако не са ви толкова приятни като салати, може да ги добавяте към сокове и смутита.

 

 1.  Бок Чой (Китайско зеле) китайско зеле

Изключително добър източник на витамини и минерали. Последните проучвания показват, че има повече от 70 вещества в китайското зеле, които имат силно антиоксидантно действие.

 

 1. Целина

В последните фармакологични проучвания, ползите от целината включват едновременно антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които помагат при високо кръвно налягане и високи нива на холестерол в кръвта, и предпазват от сърдечносъдови заболявания. А семената на целината се борят директно с бактериалните инфекции. Тя е отличен източник на Калий. Знаете, че балансът е в основата на здравето, а добър пример на минерален баланс, който се бори с възпалението е съотношението на Натрий и Калий в организма. Фабрично-преработените храни са доста богати на Натрий, но Калият липсва в стандартната диета. Докато Натрият внася течности и хранителни вещества, Калият отмива токсините. При недостатъчно Калий в храната, токсините се натрупват и водят до възпаление.

.

 1. Червено цвеклочервено цвекло

Цветът на храната е показател за богатството й на антиоксиданти. И добър пример за това е червеното цвекло с неговия плътен рубинен цвят. Антиоксидантите се борят да възстановят щетите нанесени на клетките от възпалението. Червеното цвекло доставя на организма Калий и Магнезий. А без Магнезий организмът ни не усвоява добре Калция и той се натрупва като камъни в бъбреците и предизвиква възпаление.

 

 1. Броколи

Еталон за здравословно хранене, броколито е с високо съдържание на Калий и Магнезий, и е безценно в една противовъзпалителна диета, защото се бори с хроничното възпаление и с риска от развитието на рак.

 

 1. Сини боровинки

Определено има един антиоксидант, който се отличава с изключително силното си противовъзпалително действие и това е кверцетин. Съдържа се в цитрусовите плодове, зехтинът и тъмните на цвят боровинкови плодове. Той е флавоноид и отново се бори с възпалението и дори рак. И е основната полза на сините боровинки.

В проучване, търсещо лечение за раздразнени черва, е използван екстракт от нони, за да се повлияе на чревната флора и нарушенията на дебелото черво, предизвикани от възпалението. Особено силно се е отличил в ефекта си отново кврцетинът.

 

 1. Ананас

Обикновено, когато се предлага като хранителна добавка, кверцетинът се комбинира с бромелин, който е храносмилателен ензим, ксъдържащ се в ананаса. Смята се, че бромелина има имуномодулиращи свойства – т.е. да регулира имунният отговор, така че да не се стига до ненужни и  нежелани възпаления. Бромелинът също намалява съсирването на кръвта и така може да замести Аспирина, който много възрастни приемат, за да намалят риска от инфаркт.

 

 1. Сьомга

Сьомгата е отличен източник на есенциални мастни киселини и се смята за един от най-добрите източници на Омега-3 мастни киселини. Омега-3 са основни бойци с възпалението в клетките. Проучване показва, че Омега-3 мастни киселини намаляват значително възпалението и появата на свързаните с него хронични заболявания като сърдечносъдови болести, рак, артрит. Омега-3 са високо концентрирани в мозъка и са от изключителна важност за когнитивните и поведенчески функции.

Но тук ключово важно е източникът на риба и месо. Една от опасностите при изкуствено отглежданата риба е, че няма същите нутриенти като дивата риба, тази хваната в свободни води..

 

9.Костен бульон  костен бульон

Костният бульон съдържа минерали във вид, който тялото лесно абсорбира: калций, магнезий, фосфор, силиций, сяра и др. Още съдържа хондроитин-сулфат и глюкозамин, вещества, които намаляват възпалението, артрита и болката в ставите. Освен това съдържа колаген и аминокиселините пролин и глицин, които помагат за оздравяване на повредените чревни стени при синдрома на пропускливите черва.

 

 1. Орехи

Когато избягваме да се храним с месо, ядките и семената са тези, които доставят протеин и Омега-3. Добавете орехови ядки в салатата от зеленолистни зеленчуци и зехтин, и ще имате едно противовъзпалитерно ястие. А може да хапвате орехи като междинна закуска между основните хранения.

 

 1. Кокосово масло кокосово масло

Мазнините и подправките (билките) създават изключително партньорство в борбата с възпалението, особено добро е то между кокосовото масло и куркумата. Правено е проучване в Индия, където е установено, че антиоксидантите в суровото кокосово масло намаляват възпалението и лекуват артрита по-успешно, отколкото лекарствата. И след като оксидативния стрес и свободните радикали са сред основните причини за остеопорозата, то кокосовото масло ,с богатството си на антиоксиданти, е сред водещите естествени лекове при остеопороза.

Не е за пренебрегване стабилността на кокосовото масло при загряване, което прави кулинарната му употреба изключително благоприятна за здравето.

 

 1. Чия 

  Chia seeds

Чията естествено съдържа Омега-3 и Омега-6 мазнини в правилното здравословно съотношение, което е основния проблем при съвременните диети, където преобладават Омега-6 мазниниите. Освен това съдържа есенциалните мастни киселини алфа-линоленова и линолова, муцин, стронций, вит. А,Б,Е и Д, сяра, желязо, йод, магнезий, манган, ниацин, тиамин (група Б) . Чията обръща възпалението, регулира холестерола и намалява високото кръвно налягане, което я прави изключително подходяща храна при сърдечносъдови заболявания.

 

 1. Ленено семе

отличен източник на Омега-3 и фитонутриенти. Съдържа лигнани (полифеноли), които осигуряват антиоксиданти в борбата със стареенето, балансират хормоните и подпомагат клетките.  Полифенолите подкрепят и растежа на пробиотици в червата и спомагат за елиминиране на кандида от тялото. Най-добрият вариант за котсумирането им е прясно смлени или стрити в кафемелачка или блендер. Твърдата им външна обвивка не може да бъде разрушена от ензимите в стомаха и е нужна предварителна обработка, за да се възползваме от всички екстри.

 

 1. Куркумакуркума

Активното противовъзпалително вещество в куркумата се нарича куркумин. В списание Oncogene е публикувано проучване оценяващо силата на различни противовъзпалителни вещества. Аспиринът и Ибупрофенът са сред най-малко активните, а куркуминът се оказал сред най-силните противовъзпалителни агенти в света. Той се оказал и изключително ефективен при ревматоиден артрит, заради способността му да редуцира силно Интерлевкин-6, възпалителен цитоки, който участва при ревматоидния артрит.

 

 1. джинджифилДжинджифил

Използван пресен, сушен или под формата на добавка, джинджифилът е още един имуномодулатор, който спомага за редуциране на възпалението, предизвикано от свръхреакция на имунната система. Аюрведичната медицина вярва, че понеже загрява тялото, джинджифилът може да разруши натрупаните токсини и да прочисти лимфата, канализационната система на нашето тяло.

 

 

 

Ако желаете да разберете как при вас могат да помогнат противовъзпалителните храни и как да направите промяната, свържете се с мен за безплатна опознавателна среща!  Може ли един разговор да промени живота ви?