За връзка с мен: Д-р Ани Димитрова ani@zdravesani.com, dr_dimitrova /Skype/, 0886 940 873

Sugar Blues (Блус за захарта)

61171595Точно както хероина, кокаина и кофеина, захарта е създаваща зависимост, разрушителна субстанция, която ние консумираме ежедневно във всичко, от цигарите до хляба. – William Dufty, автор на Sugar Blues.

САЩ са най-големият консуматор на сладки храни и един от най-големите вносители на захар. Това започва през 1689 година, когато в град Ню Йорк е построена първата рафинерия за захар. Колонизаторите скоро започват да подслаждат овесената каша на закуска с рафинирана захар и за 10 години индивидуалната консумация на захар достига 1.814 кг на година. Сега средният американец консумира повече от 45 кг захар и подсладители на година и само за сравнение – около 3.628 кг  броколи на година. Американският департамент по земеделие (USDA) препоръчва не повече от 10 чаени лъжички захар на ден, но повечето американци изяждат около 30 чаени лъжички захар на ден (3 пъти повече от препоръчаното количество).

Хората обичат сладки неща. Дори още преди да започнем да рафинираме захарта, ние сме търсили храни със сладък вкус. Захарта е прост въглехидрат, който се намира естествено в плодовете, зеленчуците, бобовите и зърнени храни. Когато не е обработена, захарта съдържа и разнообразие от витамини, минерали, ензими и протеини. Когато кафяв ориз или други пълнозърнести храни се сготвят, сдъвчат и смелят в стомаха, естествените въглехидрати се накъсват равномерно в отделни молекули глюкоза. Тези молекули навлизат в кръвообръщението, където изгарят плавно и равномерно, позволявайки на организма да абсорбира всички полезни неща.

Рафинираната трапезна захар, също наричана сукроза, е много различна. Екстракт от захарна тръстика или цвекло, в нея липсват витамини, минерали и фибри и това изисква много повече усилия от организма, за да я преработи. Тялото трябва да изчерпва собствените си депа от минерали и ензими, за да абсорбира сукрозата правилно. Така, вместо да осигурява на тялото храна, захарта създава дефицити. Тя бързо навлиза в кръвообръщението и предизвиква хаос в нивата на кръвната захар, първо покачвайки ги до небесата – предизвикващо възбудимост, нервно напрежение и хиперактивност – и после сривайки ги крайно ниско, предизвикващо умора, депресия, досада и изтощение. Хората, които имат навика да се наблюдават, са наясно, че нивата на кръвната им захар флуктуират в големи граници, когато консумират захар, но често не си дават сметка за емоционалната въртележка, която съпътства тези възбудни моменти. Ние се чувстваме щастливи и енергични за известно време и тогава внезапно, съвсем необяснимо започваме да спорим с приятел или партньора.

Захарта се квалифицира като вещество, създаващо зависимост, поради две причини: 1. Когато я консумираме, дори и в малки количества, създава желание за още. 2. Ако внезапно се откажем да ядем захар, се появяват симптоми на абстиненция като главоболия, промяна в настроението, умора и непреодолимо желание за захар или друга храна.

Днес, можем да открием захарта в “обичайните заподозрени” като кексове, бисквити и бонбони, но също може да бъде намерена и в зеленчукови консерви, бебешки храни, зърнени каши, фъстъчено масло, хляб и доматен сос. Често е маскирана под модерни наименования като глюкозо-фруктозен сироп, декстроза, малтоза, глюкоза или фруктоза. Дори някои от така-наречените здравословни храни, съдържат захар. Някои от модерните сурови барчета съдържат 21 гр. захар (5 ч.л.) сравнено с кейк с шоколадова глазура, който съдържа 14 гр. захар (3 ч.л.). Може да си мислите, че следобедното ви кафе съдържа малко захар, но 500 мл фрапучино от Старбъкс съдържа цели 44 гр захар или 10 ч.л. – все едно сте изяли 3 понички! Свръхконсумацията на рафинирани въглехидрати и добавена захар, която се съдържа в ежедневната ни храна, доведе до експлозия на хипогликемия, диабет тип 2 и затлъстяване, не само в Америка, а по целия свят.

Автор: Joshua Rosenthal, Integrative Nutrition, 2008.

 

В работата с моите клиенти много основно изследваме хранителните им навици и храната, която обикновено консумират ежедневно, за да открием къде може да се крие причината за здравословните им проблеми. Може ли един разговор да промени живота ви? Свържете се с мен за безплатна опознавателна среща.