За връзка с мен: Д-р Ани Димитрова ani@zdravesani.com, dr_dimitrova /Skype/, 0886 940 873

Спите ли добре? А знаете ли защо?

 

bio-clockПовечето хора забелязват, че естествено изпитват различни нива на сънливост и бодрост през целия ден.
Режимът на организма, метаболизма и умствената активност през денонощието се нарича “циркаден ритъм”.

Циркадните ритми са циклични промени във физиологичните и ментални характеристики на организма, които настъпват в течение на денонощието (на латински circadian = целодневен). Повечето циркадни ритми се контролират от т.нар. биологичен часовник в тялото ни.

Този „часовник” е разположен в дял на мозъка, наречен хипоталамус, точно над точката, където се пресичат очните нерви. Сигналите от биологичния часовник се разпращат до няколко зони в главния мозък, включително до епифизата, която реагира на тях, като
спира или стартира производството на хормона мелатонин. Нивото на мелатонин в тялото нормално се увеличава след настъпване на тъмнина и ни кара да се чувстваме леко замаяни и уморени. Биологичният часовник също така управлява функции, които са синхронизирани с цикъла на заспиване/събуждане, включително температурата на тялото, секрецията на хормони, производството на урина, промените в кръвното налягане.

Ако спите лошо и се събуждате по няколко пъти на нощ, причина за това може да бъде вашият циркаден ритъм.

Изследванията показват, че циркадните ритми практически се повлияват от:


     1. Светлина с всякакъв източник и сила – изкуственото осветление, което съществува в живота ни в периода между залеза и времето в което заспиваме, подтиска освобождаването на хормона на съня – мелатонин.


     2. Смартфон, лаптоп, таблет, телевизор – устройства с ярки екрани, които се използват преди сън, включително от мигането на часовник – използването на светлоизлъчващи екрани в спалнята води до това, че хората получават по-малко сън, отколкото им е необходимо. За съжаление мобилните телефони и компютрите, които правят живота ни по-приятен и продуктивен, могат да станат причина за по-късия сън през нощта. Фоточувствителните клетки на ретината съдържат меланопсин – пигмент, който отговаря за реакцията на зеницата към светлина. Една от функциите им е да “рестартират” циркадния цикъл (биологичният ни часовник), който регулира цялата ни система и контролира физиологичния и психологичния цикъл на човека. Съответно, тези клетки са най-тежко засегнати от късовълновите светлини (синя и зелена), които са широко застъпени в телевизори, таблети, лаптопи и мобилни телефони, където се използва LED. В резултат на това сутрин организмът ви е като изцеден и не се чувствате работоспособни. Това се получава най-вече защото повечето хора използват електронните си устройства преди лягане.

     
3. Изградените навици – например часовете типични за хранене, за лягане.


 1. Работа на смени/нощни/

 2. Смяна на часови пояси – бързо пътуване на големи разстояния нарушава биологичния часовник

 3.  Смяна на сезони

 

Основата на циркадните ритми

Връзката на ритъма със светлината не е случайна. Очевидно слънчевата енергия има за нас огромно значение. Оказва се, че жив организъм или човек в пълна тъмнина, започва да губи циркадния си ритъм и преминава във “фрийрън режим”. Същото става и при постоянно осветяване с еднаква интензивност. Поради тази причина НАСА разработва системи, които да имитират слънчевото греене и дневния режим в космически условия, за да могат астронавтите, особено при по-дълги полети и престой в космоса, да не губят вътрешния си режим.

 

 Има много здравословни проблеми, свързани с нарушения на циркадния ритъм на човека, като сезонното афективно разстройство, синдром на забавени фази на съня. Няколко изследвания (напр. Мартино, 2008) показват, че светлината влияе на здравето именно посредством циркадните ритми на организма.

Нарушен циркаден ритъм може да доведе до биполярно разстройство, сърдечно-съдови проблеми, проблеми с бъбреците, рак на гърдата и простатата.

 

Как да управляваме циркадния си ритъм?

1.Кратка дрямка през деня не влияе съществено на циркадния ритъм, но може да има доста ободряващ ефект.


2.Регулирайте храненето си и го въведете в норма, режим, в който не преяждате, но не се чувствате и гладни.

3.Следете съня си- наблюдавайте се дали ви се спи по цял ден или в определени часове от деня, или сте бодри.

Китайската традиционна медицина е създала схема на циклите на организма. Според нея от 5 до 7 часа се чисти дебелото черво; а от 7 до 9 часа – стомаха. Съответно закуската трябва да започва най-рано в 9 часа. От 13 до 15 часа се чистят тънките черва, т.е. обядът трябва да е преди това. От 17 до 18 – вечеря, в 19 започва пречистването на кръвоносната система. Хранене след 19 уврежда нервната система, жлъчката и други органи.

11709783_10205000056184664_5323856820808242138_n

Цикличните ритми на човешкото тяло се регулират от Мелатонина, хормон произвеждан от епифизата.

Мелатонинът не причинява заспиването, а по-скоро стимулира цикълът на съня, който отнема няколко часа.  

Производството на мелатонин от епифизата е под влияние на супрахиазмалното ядро на хипоталамуса, което приема информация от ретината за ежедневната смяна на светлина и мрак. Неговата секреция е слаба през деня, а се увеличава на тъмно. На здрачаване ретината предава импулси на епифизата, че светлината намалява и епифизата започва постепенно да засилва мелатониновата секреция, която достига своя максимум при пълен мрак.
Сутрин светлината активира зрителния нерв, предавайки информация на епифизата, която блокира синтеза и секрецията на мелатонин.

Когато е в достатъчно количество, мелатонинът леко понижава телесната температура на човека – по този начин се намалява и консумацията на енергия и се ускорява регенерацията на клетките, които не са активни по време на фазата на съня. Предполага се, че мелатонинът е и един от най-мощните, познати ни до момента антиоксиданти, които действат както на ниво клетъчна мембрана, така и вътре в самата клетка. Нивата на мелатонин в периферната кръв са различни при млади и възрастни индивиди. Доказано е, че с възрастта циркадните системи в човешкия организъм се “развалят”. Както е и с повечето хормони, при остаряване нивото на мелатонина спада драстично – у 80-годишния човек например стойностите му в серума са едва 10 процента от стойностите при 20-годишни младежи. Последица от това е значимата промяна в редица жизнено важни параметри. Особено важно е, че се повлиява негативно цикъла сън – бодрост; нощем температурата на възрастните не спада, което означава, че не могат да се състоят възстановителните процеси на тъканите и органите.

 

СИМПТОМИ НА НЕДОСТИГ НА МЕЛАТОНИН

Как да разберете дали имате недостиг на мелатонин? Повечето хора на 50 и повече години имат известен или голям недостиг на мелатонин, по същия начин, по който имат недостиг на други хормони като естроген и тестостерон с остаряването. По-младите хора е малко вероятно да имат недостиг на мелатонин, освен ако нямат някои конкретни заболявания, показващи недостиг (виж по-долу).

Най-често срещаните симптоми за недостиг на мелатонин са нарушението на съня, трудното заспиване, буденето, лекият сън, липсата на сънища и умората през деня.

Нощуването в стая с включени компютри, таблети и други електронни уреди може да попречи на съня ви и да ви докара доста сериозни здравословни проблеми. Това стана ясно от проучване на Чарлс Сизлър, учен, занимаващ се със съня и медицинските му аспекти от Харвардския университет. Той е доказал, че излагането на човешкия организъм на електрическа светлина нарушава естествения цикъл на съня и е установил, че синята светлина е главният виновник да се обърква биологичният ритъм. Оказва се, че излагането на изкуствено осветление потиска производството на мелатонин, хормонът, отговарящ за усещанията по време на сън, като така невроните се активират и тялото де факто се оказва в състояние на будност. Според Сизлър, последствията са свързани с поява на болести като диабет, сърдечни заболявания и значително се повишава рискът от затлъстяване.

Мелатонинът има две основни функции – хормонална регулация и антиоксидантна защита.

Мелатонинът и неговите ползи:

 1. Намалява чувството за умора, дезориентация и колебания в настроението на повече от 50 процента от хората.

 2. Има имуностимулиращ ефект – едно изследване, направено в САЩ през 1995 г., доказва и имуностимулиращият ефект на мелатонина при раково болни.
 3. Мелатонинът е мощен антиоксидант
- подпомага за унищожаването на вредните радикали в организма. Това му свойство е довело до названието му “хормон на младостта”, тъй като мелатонинът подпомага съня и подобрява неговите качества
- предотвратява пораженията на клетъчно ниво от свободните радикали.

 4. Мелатонинътможе да удължи живота ни! Нормалното функциониране на вътрешния, биологичен часовник влияе сериозно на продължителността на човешкия живот.
 5.  Регулира цялата ендокринна система -Мелатонинът оказва влияние на дейността на ендокринните жлези,     регулира менструалният цикъл при жените, а също така стимулира и сексуалноста.

 6. Според изследванията, мелатонина забавя растежа на някои видове ракови клетки ,включвайки раковите клетки на млечната жлеза и простата.

 7. Поддържа имунитета, както и съпротивляемостта на организма към заболяванията – имунната система работи нощно време най- активно.

 8. Нормализира кръвообращението

 9. Стабилизира нивото на половите хормони.

 10. Забавя стареенето

 11. Предотвратява бръчки около очите

 

МЕЛАТОНИН И ЗДРАВЕ

 1. При неврологични заболявания, хора с Алцхаймер, Паркинсон почти винаги имат ниско съдържание на мелатонин в организма си. Мелатонинът предотвратява увреждането на мозъка и фаталния изход при инсулти.
2. Предпазва сърцето: Мелатонинът спомага за нормализирането на нивата на холестерола и снижава кръвното налягане.
3. Бори се с рака: Мелатонинът въздейства на редица видове рак – на гърдата, на черния дроб, на белия дроб, на простатата и при мозъчни метастази от тумори на друго място в тялото. Той също така противодейства на токсичните ефекти на химиотерапията, като анемия, увреждане на сърцето, рани в устата и умора.
4. Психологически съюзник: Мелатонинът спомага облекчаването на стреса и безпокойството, които се влошават при липсата на сън.
5. Повишава сексуалното желание: Мелатонинът се произвежда от епифизната жлеза, а именно тази жлеза регулира половите хормони. Ако запасите на мелатонин са ниски, най-вероятни и половите хормони са ниски.

Храни повишаващи мелатонина в организма – сладки череши, например – те са един от няколкото натурални източника на този хормон, както и бананите, топлото мляко и овесената каша. За щастие бирата влияе добре на нивата на мелатонин, когато се консумира с мярка. Скорошно испанско проучване доказва, че хората които пият бира са увеличили нивата си на мелатонин в кръвта, а също и капацитета за антиоксиданти.

 

 

Това е един от аспектите, върху който работим с моите клиенти, за да разрешим здравословните им предизвикателства. Може ли един разговор да промени живота ти? Свържи се с мен за безплатна опознавателна среща!