За връзка с мен: Д-р Ани Димитрова ani@zdravesani.com, dr_dimitrova /Skype/, 0886 940 873

Помощ! Имам нетолерантност към глутен!

хляб и зърноКакво представлява глутенът? Това е вид протеин, който се намира в зърнените култури, включително пшеница, ечемик и ръж. Той съставлява около 80% от аминокиселините (строителните блокчета на протеините) в зърнените храни. Въпреки че глутенът не се открива в много други древни зърна като овес, киноа, ориз и царевица, съвременните техники на обработка на храните обикновено замърсяват тези храни с глутен, тъй като се използват едни и същи машини за обработка и на пшеницата и другите съдържащи глутен зърнени храни.

На всичко отгоре, сега глутенът се използва за направата на различни високопреработени химически добавки, които могат да се открият в пакетираните храни от всякакъв вид. Като добавим факта, че обработката може да доведе до кръстосано замърсяване, това означава, че следи от глутен  често се намират и в храни, които изначално не съдържат глутен, като салатни сосове и дресинги, подправки, бонбони и др. Това прави елиминирането на глутена от храната на 100% много по-трудно, отколкото изглежда.

В САЩ е изчислено, че брашната (особено пшеничните, които съдържат глутен), растителните мазнини и добавената захар съставляват 70% от цялостния прием на калории, които хората приемат ежедневно!

Имайки впредвид факта, че качествените протеини, здравословни мазнини и зеленчуците/плодовете играят съвсем малка роля в менюто на средния американец, не е изненадващо, че толкова много хора се борят със здравословни проблеми и наднормено тегло.

 

Има ли разлика между “нетолерантност към глутена” и целиакия?

Нетолерантността към глутен е различна от целиакията, която представлява заболяване и се диагностицира, когато човек има истинска алергия към глутен. Целиакията е рядко заболяване и се счита, че засяга по-малко от 1% от възрастното население на Земята. Симптомите включват недохранване (поради неусвояване на хранителните вещества от храносмилателната система), спиране на растежа, рак, тежки неврологични и психиатрични заболявания. И дори когато тестовете за целиакия са отрицателни, това не означава, че този човек не е нетолерантен към глутен, което води своите рискове.

Десетилетия наред се смяташе, че когато става въпрос за чувствителност към глутен, то или я имаш, или я нямаш. С други думи, или тестовете ти за целиакия са позитивни и имаш алергия към глутен, или са негативни и няма причина да избягваш храните съдържащи глутен. Но днес вече се знае, че нещата относно глутена, не са толкова черни и бели. Възможно е да имаш симптоми на нетолерантност към глутена, без да имаш целиакия. Дори се създаде нов термин NCGS – non-celiac gluten sensitivity (нецелиачна глутенова чувствителност).

Хората с  NCGS попадат в средата на спектъра: те нямат целиакия, но се чувстват значително по-добре, когато избягват глутена. Изследователите са открили, че при хора с нетолерантност към глутен, обикновено са налице следните фактори:

 

 • Те имат отрицателни тестове за целиакия вкл. хистологично (изследване на парченце тъкан от червата) и изследвайки имуноглобулинЕ (при кръвен тест), но имат сходна симптоматика като при целиакия
 • Едновременно се оплакват от симптоми свързани с гастроинтестиналния тракт и такива, несвързани с червата (напр. синдром на пропускливите черва , подуване и замаяност, невъзможност за концентрация.
 • Определено изпитват подобрение, когато елиминират глутена от храната си.

 

Често срещани симптоми при нетолерантност към глутен

Вредата, която глутенът нанася на организма отива далеч отвъд храносмилателната система. Симптомите могат да засегнат почти всяка система в човешкото тяло: централната нервна система вкл. мозъка, ендокринната система, сърдечносъдовата, репродуктивната и мускулноскелетната. И защото чувствителността към глутен може да доведе до автоимунни реакции и повишени нива на възпаление в тялото (основната причина за повечето заболявания),често тя се асоциира с много и различни заболявания. Но основният проблем тук е, че хората вкл. и лекарите, не свързват тези симптоми с недиагностицирана чувствителност към храна.  

 

Симптомите на глутенова нетолерантност са широко разпространени и могат да включват:

 • Храносмилателни симптоми, синдром на раздразнените черва, коремна болка, крампи, подуване, запек или диария.
 • Замаяност, трудна концентрация и проблеми с паметта (трудно запомняне на информация)
 • Чести главоболия
 • Промени в настроенията, вкл. безпокойство и депресия
 • Продължаващи ниски нива на енергия и синдром на хронична умора
 • Болки в мускулите и ставите
 • Изтръпване и обезчувствяване на ръцете и краката
 • Репродуктивни проблеми, трудно забременяване, синдром на поликистозни яйчници, хормонален дисбаланс
 • Кожни проблеми – дерматити, екземи, розацеа, кератозис пиларис (пилешка кожа по задната част на ръцете) и различни обриви
 • Диагностицирано автоимунно заболяване – Хашимото, ревматоиден артрит, язвен колит, лупус
 • Дефицити на микронутриенти вкл. анемия (дефицит на желязо))
 • Повишен риск от трудност при заучаване, аутизъм и ADHD
 • Повишен риск за неврологични и психиатрични заболявания вкл. Алцхаймер, деменция и шизофрения.

 

 

Как е възможно глутенът да предизвиква толкова много и различни проблеми? Независимо какво си мислят повечето хора, глутеновата непоносимост е нещо повече от храносмилателен проблем. Изследователите смятат, че глутенът предизвиква значителни промени в чревната микрофлора – голям проблем, имайки впредвид, че цялостното ни здраве зависи изключително много от здравето на червата ни.

Глутеновата нетолерантност може да засегне почти всяка клетка, тъкан или система в тялото, тъй като бактериите, които населяват червата участват в контролирането на всичко, от абсорбцията на хранителни вещества и продукцията на хормони, до метаболизма и познавателните процеси в мозъка. 

 

 Какво причинява симптомите при глутеновата нетолерантност?

Има много фактори, които карат хората да изпитват симптоми на глутенова нетолерантност: диетата им като цяло и богатството й на хранителни вещества, увредена чревна флора, състояние на имунната система, генетични фактори, хормоналния баланс.

Но точният начин, по който глутенът причинява своите ефекти е чрез храносмилателната система и червата основно. Глутенът се счита за “антинутриент” и е труден за преработка от всички хора, независимо дали имат глутенова нетолерантност или не. Антинутриентите са определени вещества, естествено налични в растителните храни вкл. зърнени, бобови, ядки и семена. Растенията съдържат антинутриенти като вградена защита за оцеляване и възпроизводство, точно както животните и хората имат също. Понеже растенията не могат да избягат от нападателите си, те се защитават чрез токсини. Глутенът е вид антинутриент (токсин) в зърнените храни, който има следните ефекти върху хората:

 

 • Намесва се в нормалния храносмилателен процес и може да предизвика подуване, газове, запек, диария поради въздействието му върху бактериите, които населяват червата.
 • Може да увреди чревната лигавица, предизвиквайки т.нар. “синдром на пропускливите черва” и автоимунни заболявания в част от случаите.
 • Свързва се с някои аминокиселини (протеини), витамини и минерали, като ги прави неусвояеми от организма.

Синдромът на пропускливите черва се свързва с глутеновата нетолерантност, защото представлява увреждане на лигавицата на чревната стена, появяват се пролуки между клетките и големи белтъчни молекули и чревни бактерии преминават в кръвообръщението и се “разхождат” из цялото тяло, провокирайки хронична, “тиха”  възпалителна реакция.

Голяма част от тези състояния остават недиагностицирани и хвърлят човек в кошмара на обикаляне по болници, лекари, пиене на лекарства за какви ли не заболявания, безплодие, упорити наднормени килограми, проблеми със стомаха и червата и какво ли не още, което обаче упорито не се поддава на предписаното лечение. А най-разумно би било, ако имате някои от гореизброените симптоми, просто да опитате да елиминирате глутена от менюто си, но на 100% и да видите как ще се чувствате. Ще намалеят ли неприятните симптоми, ще имате ли повече енергия и т.н. Със сигурност ще разберете дали глутенът е причината. А ако имате голяма съпротива към това да се лишите от хляб и тестени изделия, тогава почти е сигурно, че имате глутенова нетолерантност.

 

В моята практика като здравен коуч, едно от първите неща, които правим с моите клиенти е да оптимизираме диетата и навиците им на хранене. В повечето случаи, когато симптомите им изчезнат или намалеят, те са много по-склонни да направят тази промяна за цял живот и да намерят здравословни алтернативи на хляба и пшеницата.

 

Ако и ти се бориш от години с неприятни здравословни усещания и не намираш лек, свържи се с мен за безплатна 30 минутна опознавателна сесия, на която ще чуеш възможните решения на твоя проблем.

Може ли един разговор да промени живота ти?

 

 

Източник: https://draxe.com/gluten-intolerance-symptoms/