За връзка с мен: Д-р Ани Димитрова ani@zdravesani.com, dr_dimitrova /Skype/, 0886 940 873

Освободи се от отровите, обнови се и се почувствай фантастично – КАК? – с гладуване!

how-a-fast-diet-can-slow-degenerative-disease-protect-the-brain-and-slim-the-bodyГладуването е един сравнително лесен начин да възвърнеш и запазиш здравето си!

 Забавно е: търсейки приятни картинки, подходящи за тази статия, единственото, което излиза за “постене” е празна чиния с нож и вилица. Твърде лишено от въображение и позитивизъм. Но вероятно показва това, което много хора асоциират с думата “постене”: недоимък, гладуване, забрана за определени храни, дори наказание.

За мен постенето не представлява нито едно от изброените. Докато някои хора го използват като метод за отслабване, моята мотивация не е такава. Свалянето на тегло е прекрасен страничен ефект от постенето, но не и основна причина за него. Основната цел при постене е да дадем почивка на храносмилателната система и да освободим тялото от токсини. Само това! Някои постят за по-кратки или по-дълги периоди, но всички го правим всяка нощ и прекъсваме гладуването всяка сутрин, със закуската. Затова не казвай, че не можеш да го правиш, защото ти вече го практикуваш от много години.

Някои хора са привърженици на регулярното , удължено гладуване през нощта, обхващащо цели 12 часа. Други се придържат към определени дни на постене, за да разтоварят организма си. Традиционно, всички религии от векове включват постене в една или друга форма. Повечето култури гледат на постенето като на метод за обновяване, изцеление и ребалансиране на тялото, от древен Египет и Гърция до индийската Аюрведа и съвременната западна наука. Нашите тела са развили тази способност да превключват между външни и вътрешни източници на енергия, защото в древността са се редували периоди на липса на храна и гладуване с периоди на изобилие (след успешен лов) и така тялото се е научило да запазва целостта си и да се справя с времена на лишения, без да нарушава здравето си

Но защо да гладуваме нарочно? Какви са ползите? Как работи това? От какво се нуждая, за да го правя? Колко дълго да го правя? Нека видим отговорите…има различни начини да се пости (гладува) и най-добре е да изберете това, което резонира с вас и просто да не се занимавате с останалото.

Първо, нека дефинираме понятието “постене-гладуване”:

Постене е […] способността да посрещнем нуждите на тялото от макро- и микронутриенти за ограничени периоди на или недостиг, или пълна липса на храна, използвайки почти само собствените енергийни резерви на тялото, без да застрашаваме здравето […] Това е доброволно въздържане от твърда храна и стимуланти (кофеин и никотин) за ограничен период от време. […] В зависимост от здравословното състояние, гладуването може да бъде практикувано като терапия (лечебно гладуване), профилактика (профилактично гладуване) и гладуване/постене за здраве (без някакви медицински или терапевтични намерения)” (Boschmann & Michalsen 2013).

 

Ползи от гладуването

“Гладуването е най-доброто лекарство – нашият вътрешен лекар!” Paracelsus (1493 – 1541)

Няма съмнение, че намаляването приема на храна подобрява здравето на хората с наднормено тегло: подобрява се чувствителността към инсулин, пада кръвното налягане, намаляват възпаленията и оксидативния стрес, повишава се издръжливостта на клетките на стрес. (Mattson & Wan 2005). Според лекарите, които използват гладуването като метод в лечебната си практика, то подобрява високото кръвно налягане, сърдечносъдовите заболявания, астмата, артрита, диабета, някои автоимунни състояния (ревматоиден артрит, лупус, заболявания на съединителната тъкан и фиброзни тумори (Holzman 1998, Fuhrman et al. 2002). Японски лекар е създал протокол на гладуване, с който успешно е излекувал много пациенти страдащи от Синдром на хронична умора, улцерозен колит, колагенози, вирусен хепатит, атопичен дерматит и някои невродегенеративни заболявания. (Futaba 2015). Обикновено гладуването помага също при бронхити, сенна хрема, затлъстяване, мигрени, обриви, проблеми с черния дроб, жлъчни камъни, запек, циреи, акне и др. (Meyerowitz 1999). Немски изследователи потвърждават позитивният ефект от гладуването при ревматоиден артрит и фибромиалгия (Michalsen et al. 2005).

Друго проучване съобщава за намаляване на възпаленията при мюсюлмани, които спазват Рамадан (Reis de Azevedo et al. 2013), и по-специално периодичното гладуване ( intermittent fasting), където не се приема никаква храна през дневните часове (докато има слънце). Това е много стар, изпитан и пробван метод, който работи. Защо?

Голяма част от енергията, която тялото използва през деня, отива за храносмилане, мускулни контракции на червата, химична енергия, използвана за синтез на стомашна киселина, жлъчка и смилателни ензими, както и милиарди клетки на имунната система, които покриват стените на червата и изпитват химичната природа на храната, попаднала в храносмилателния тракт. И когато повече няма нужда от тези функции (по време на гладуване), цялата тази енергия се освобождава и хората учудващо, но предсказуемо, се чувстват леки и енергични в първите няколко седмици от гладуването” (Klaper 2014).

 

Какво се случва в тялото, когато гладуваме?

Човешкото тяло основно използва глюкозата като източник на енергия. Глюкозата е проста захар и е най-лесно достъпният енергиен източник. Резервите ни от глюкоза траят около ден, като мозъкът консумира 120 гр на ден. Това е 60%-70% от целия метаболизъм на глюкозата. (Brandt 1999). Сравнени със захарта, мазнините съдържат 2 пъти повече енергия, но метаболизмът им е по-бавен. Тялото на възрастния индивид има резерви от мазнини да живее 2-3 месеца. Мастните натрупвания също служат като депа за киселини и токсични продукти на обмяната..

Оставено без прием на храна за няколко дни, тялото превключва от предимно използващо глюкоза към изгаряне най-вече на резервите от мазнини за да задоволи нуждите на клетките си от енергия. (Reis de Azevedo et al. 2013). Част от мазнините се превръщат в кетонови тела (водноразтворими молекули), които са единственото достъпно гориво за мозъка, освен глюкозата. С образуването на достатъчно количество кетонови тела след няколко дни гладуване, хората губят чувството си на глад. И когато това се прави правилно, те се чувстват жизнени и не усещат глад по време на гладуване.  (Klaper 2014, Boschmann & Michalsen 2013).

 

Постене или  Глад

Два типа клетки винаги ще използват глюкоза като източник на енергия: вашите червени кръвни клетки и мозъка. И независимо, че не поемате храна, тялото трябва да намери начин да снабдява тези клетки със глюкоза. Това се случва използвайки глицерол (влизащ в състава на мазнините) и аминокиселини от белтъчната структура на мускулите, за да произведе глюкоза. Така, освен че използва мазнините като гориво, тялото преобразува и мускулната тъкан в енергия. В началото на гладуването този процес снабдява и мозъка с глюкоза. Но след няколко дни, черният дроб е произвел достатъчно кетонови тела, за да превключи мозъка от глюкоза като източник на енергия към кетонови тела. По този начин мускулната тъкан се запазва и остава функционална, като съвсем малка част е била пожертвана за производството на глюкоза. Преминавайки към използването на кетонови тела като източник на енергия за мозъка, тялото може да издържи без прием на храна, изгаряйки мазнини, доста дълго време без “да умира от глад”. Това е механизъм на оцеляване, с който всички сме снабдени, точно за времена на лишения и глад, които не са липсвали в миналото. Интересен факт е, че “кетоните запазват способността на мозъка за учене и паметта, и забавят развитието на болестите на мозъка” (Collier 2013).

И така, след третия ден от гладуването, когато са изчерпани депата от глюкоза, тялото започва да се храни от мастните си резерви. Започва да елиминира токсните, които са складирани там, да прочиства дебелото черво и да абсорбира обратно нетипични клетки и метаболити. С всеки изминал ден, изгаряме все повече мазнини и освобождаваме киселини и токсини от дълго складирани депа. Липомите (доброкачествени тумори от мастна тъкан) и атеромите (ретенционни кисти на мастните жлези) могат да изчезнат след продължително гладуване на вода (Kim 2013).

Няколко думи за детокса: тялото ни го прави непрекъснато. Не е нещо необичайно или периодично. С всяко издишване ние извеждаме с дъха киселини; всеки ден губим около 2.5 литра вода през кожата, дъха и пикочния мехур. Всеки ден елиминираме метаболитни отпадъци чрез урината и изпражненията. Потенето е естествен начин за детоксикация и затова използването на дезодоранти, които запушват потните жлези, не е много добра идея – пречим на тялото да изхвърли токсини.

 Какво са токсините? По мое определение, това е всяка молекула, която не би трябвало да се намира в тялото ни. Това може да са метаболити, получени в резултат на нормалната обмяна на клетките или пък външни (пестициди, добавки и консерванти в храната или индустриални такива). Тялото ни е снабдено с разнообразни начини да се справя с тях, но гладуването му дава възможност да се справи по-лесно и по-бързо, защото му осигурява енергия, икономисана от липсата на храносмилателен процес поради неприемането на храна. Когато се храним по-малко и почиваме повече, тялото автоматично засилва процесите на детоксикация.

 

Детоксикацията е само един от аспектите, по които работим с моите клиенти. И ти би могла да провериш дали коучинг програмите са подходящи за теб. Свържи се с мен за безплатна опознавателна среща! Може ли един разговор да промени живота ти?

 

Автор: Katrin Geist

Източник:  http://wakeup-world.com/2016/06/28/detoxify-rejuvenate-and-feel-fantastic-fast/

Превод от английски: д-р Ани Димитрова

 

P.S. Статията е превод от английски. Поради голямата дължина на оригиналния текст, съм го разделила на части. Това е първата част. Искам да уточня, че под постене в текста се разбира лечебно/профилактично гладуване. В България имаме много добра школа в това отношение – омекотеният режим на плодове, чай и мед на Лидия Ковачева, който е основният метод на лечение и профилактика в клиниката на д-р Людмила Емилова.