За връзка с мен: Д-р Ани Димитрова ani@zdravesani.com, dr_dimitrova /Skype/, 0886 940 873

Лесен и бърз начин да се освободиш от болките в тялото

По време на опознавателните разговори с вас, много често чувам следното: Най-голям проблем са ми килограмите, много напълнях в последните 1-2 години. И ме болят коленете (или кръста, гърба, ръцете, краката) и затова искам да отслабна, защото се притеснявам за здравето си. Повечето от вас свързват здравословните си проблеми с наднорменото си тегло. И донякъде са прави.

Установено е, че всеки 5 кг излишно тегло предизвиква близо 20 кг свръхнатоварване на ставите! Знае се също, че повечето болки се причиняват от мускулите и по-точно от тяхното бездействие. А всички, които сме имали проблем с повече килограми, сме наясно как с постепенното покачване на теглото, намаляваме движението. Първо, защото става все по-трудно да ходим, тичаме и спортуваме заради тежестта и второ, заради болките, които започват да съпътстват движението. Така постепенно започваме да избягваме да се движим и част от мускулите, които участват в движението, спират да изпълняват функцията, за която са създадени. А какво се случва с орган, който е изваден от функция? Да, той постепенно атрофира, отслабва и се свива. Свиват се и мускулите, които не използваме по предназначение. Това води до мускулни спазми и болки. Обикновено, когато ни боли кръста, коленете, гърба и т.н., започваме да търсим причината в скелета, костите и ставите. И почти не обръщаме внимание на мускулите, а мускулите са това, което задвижва костите чрез ставите.

Всички мускули и органи в човешкото тяло са обвити от съединително-тъканна обвивка, наречена фасция. Представете си нещо като торба, в която са поместени в отделен джоб всеки орган, мускул. Фасцията се разполага в цялото ни тяло и на практика свързва всички органи и мускули. В последните няколко години се заговори за нея дори като за отделен орган. Защото в нея се натрупват токсините (в резултат на метаболизма) и тя губи еластичността си в областта на мускулите, които вече не са толкова активни. Това предизвиква свиването й и образуването на възли, блокажи, болезнени буци, за които често споменават масажистите. Няма човек, който да не се чувства по-добре, обновен и да не му се иска да “полети” след масаж. Това е така, защото се раздвижват точно тези “възли” и това позволява на енергията да се движи, а не да остава блокирана и да предизвиква болки.

Но колко често можем да ходим на масаж при специалист? Веднъж седмично? Веднъж месечно?

В своите търсения на начини да облекча болката си в кръста (когато все още я имаше), аз попаднах на един “уред”, който все още ползвам всеки ден и с който искам да ви запозная. Не е нещо сложно, нарича се фоум ролър (foam roller). Представлява едно дълго твърдо руло от пяна, с диаметър 15 см. То изпълнява този масаж върху мускулите и фасцията, преподрежда прешлените в гръбначния стълб, изтласква и раздвижва токсините и лимфата, и позволява тяхното изхвърляне, подобрява еластичността на мускулите и фасцията и като резултат болките изчезват!

Аз правя този самомасаж всяка сутрин, първото нещо след като стана от леглото и тогава продължавам с енергийната си гимнастика, дишане и визуализация.

Ако и ти страдаш от сутрешна скованост, имаш болки в ставите, мускулите и гръбнака, или си намалила движението заради натрупаните килограми, това ще ти бъде изключително полезно.

За да можеш да си представиш по-ясно за какво става въпрос, заснех това импровизирано видео, където показвам фоум ролъра и как се ползва.

Можеш да изгледаш видеото тук:

Ако все още имаш въпроси или искаш да се консултираш дали е подходяща практика за теб, отговори ми на този имейл, пиши ми във фейсбук  или изпрати заявка за безплатна опознавателна среща.  

 

Ще се радвам да отговоря на въпросите ти и да съм ти полезна!

 

Може ли един разговор да промени живота ти? Нека проверим!

Запиши си час за безплатен разговор!