За връзка с мен: Д-р Ани Димитрова ani@zdravesani.com, dr_dimitrova /Skype/, 0886 940 873

Когато всичко отиде по дяволите

63 Когато започнем диета или решим да променим храненето и навиците си към по-здравословни, най-трудно се оказва да останем постоянни. В началото започваме с ентусиазъм и е по-лесно. Но постепенно волята и ентусиазмът ни намаляват и хоп…отпадаме от начертания план. Най-често това се случва, когато имаме от старите изкушения в къщи и останем сами.

Съвсем неотдавна моят съпруг се прибра с 3 (ТРИ) :-О кутийки сладолед Нирвана (различни видове) и ги прибра във фризера (внук ни Мартин му поръчал да купи 3). За сведение, Марти е на 5 години.

Съпругът ми не е голям любител на сладолед, но за мен това си беше ИЗПИТАНИЕ (с главни букви). Справях се добре с изкушението в продължение на 2-3 седмици, което ще рече, че не мислех за сладоледа, не се борех да не посегна към него…някак си бяхме в мир (със сладоледа).

Но страшното се случи, когато останах сама за няколко дни. Веднага, още първата вечер, сладоледът започна да ме вика от хладилника. Съвсем осезаемо усещах присъствието му. Опитвах се да не мисля, отклонявах всякакви еретични мисли от рода на: Ще си хапна съвсем мъничко, само няколко лъжички и го връщам обратно. Защото знаех, че след първата лъжица ще ми е ужасно трудно да спра. По-добре да не започвам изобщо! Криво-ляво първата вечер мина.

Но предстоеше следващата и …тогава се предадох. Въоръжих се с лъжица и нападнах! Бяха останали една цяла и още половин кутийки сладолед (третата не я бях изяла аз).
Струва ми се важно да уточня този факт. Изядох наченатата кутийка с удоволствие и без много угризения, дори изобщо без угризения. Но втората кутийка ми се усмихваше подканващо. Е…ясно ти е какво се случи! Тръгнеш ли веднъж по нанадолнището, трудно е да спреш.

Ако това се беше случило преди няколко години, седмици наред щях да се критикувам и обвинявам, че нямам воля, че съм се провалила, че в нищо не мога да съм постоянна и т.н. Този диалог ти е до болка познат, нали? И буквално щях да се мразя! Защото е адски досадно и глупаво да правиш все едни и същи неща, като чудесно знаеш какъв ще е резултата. И това щеше да е повод да прекъсна диетата, която съм започнала или промяната, която съм решила да въведа в режима си на хранене. Да се откажа! И какъв е смисълът да продължавам, като вече се бях провалила с гръм и трясък!

Мила моя, нямаше да съм права! Това е една от най-големите грешки, които правим, когато нарушим режима си. Че се отказваме от всичко постигнато до този момент. Това е все едно, когато строим сграда и сгрешим отвора на вратата на третия етаж, да съборим цялата сграда и да се откажем изобщо да строим! Глупаво, нали?

Знаеш ли какво направих аз? НИЩО! Дори не се обвинявах! Насладих се на вкуса и бях щастлива да изхвърля празните кутийки и да се отърва от „врага“. Аз го бях унищожила! Бях свободна! И на следващата сутрин отново продължих с режима, който бях започнала 2 седмици по-рано. Претеглих се – бях с 200 гр. по-малко и това повдигна настроението ми. Чувствах се отново на пътя си, продължаваща напред.

Защо ти разказвам всичко това? Защото знам, че и на теб се е случвало да ограничаваш сладкото или виното, седмици наред и после една вечер да се върнеш към старите навици и изкушения. И това да сложи край на всичко постигнато дотогава. Но не е нужно да постъпваш така. Отнеси се с любов към себе си, прости си! И на другия ден отново се върни към режима, който спазваш. Една грешка е много по-малко зло, отколкото да се върнеш изцяло към стария си модел на хранене. Една грешка дори не се отразява толкова на теглото ти. Въпреки че, ако си на кето режим, прекаляването с въглехидрати ще те извади от хранителна кетоза за 48 часа, но после отново ще я постигнеш. Да, сгрешила си, но просто продължи напред, все едно, че нищо не се е случило. Много по-голяма вреда нанасят негативните чувства като вина, омраза, ниска себеоценка, чувството за провал, самокритиката.

Но…ако грешиш така през вечер, това вече не е грешка, това е ИЗБОР!

П.П. И за всеки случай, не дръж храни, които те изкушават, в къщи!

Ако често допускаш такива грешки и искаш да поговорим, запиши се за БЕЗПЛАТЕН ОПОЗНАВАТЕЛЕН РАЗГОВОР с мен, където ще чуя за трудностите, с които се сблъскваш и ще поговорим за възможните решения.

Толкова по-лесно е, когато не си сама! А и е по-забавно!