За връзка с мен: Д-р Ани Димитрова ani@zdravesani.com, dr_dimitrova /Skype/, 0886 940 873

Какво да ядем за да сме пълни с енергия през целия ден

energy-foods-300x180Изморени. Изцедени. Изтощени. Няма значение как ще го наречете, вие сте разбити и се нуждаете от енергия. Не сте сами. Много хора имат проблем да “включат на скорост” сутрин, изпитват рязък следобеден енергиен спад или вечер единственото, което искат е да се разпльоскат на дивана пред телевизора.

Изтощението може да е постоянен проблем за някои хора. Умората е често срещано оплакване, асоциирано с много фактори. Среща се във всички народи и много по-често при жените, отколкото при мъжете. Ленивостта може да се причини от много фактори, но експертите твърдят, че лошото хранене е основен виновник. Един добре балансиран хранителен режим, от друга страна, може да засили енергията. Храната е буквално гориво за нашето тяло. Какво избираме като гориво оказва изключително въздействие върху работата на телата ни.

Най-добрата стратегия е да хапваме неголеми количества енергизиращи храни 4-5 пъти през деня, отколкото еднократно да гуляем с голямо количество различни храни (вие се нуждаете и от физически упражнения, достатъчно сън и контрол над стреса, но това е цял отделен сегмент.) Имайки това предвид, аз ви предлагам 6 храни, които гарантирано ще заредят батериите ви и ще предотвратят ужасните следобеди и вечерните дрямки.

 

  1. Овесени ядки: Никога не забравяйте овесените ядки! Започнете деня си с овесена каша. Това е превъзходна здравословна храна, която не само улеснява храносмилането, но също стабилизира нивата на кръвната захар (заради сложните въглехидрати и фибрите, които съдържа.) Съдържанието на фибри в овесените ядки помага да имате стабилен енергиен поток за дълго време. Също те са богати и на Витамин Б, което подпомага превръщането на въглехидратите в енергия.

 

  1. Бадеми: Не всички мазнини са еднакви. Наситените мазнини, като масло и сирене, имат склонността да ви правят летаргични чрез намаляване количеството на циркулиращия в кръвта кислород. Мононенаситените мазнини като бадемите, осигуряват есенциални мастни киселини, познати като омега-3 и омега-6, които подсигуряват буден ум. Други здравословни мазнини, които да включите в менюто си са авокадо, семена, ядки, зехтин, рибено масло. Разбира се, с изключение на рибеното масло, яжте другите в умерено количество.

 

  1. Бобови: Бобовите растения осигуряват едновременно въглехидрати и протеини, което ги прави изключително добра храна. Те са и много добър източник на фибри, което означава бавно освобождаване на глюкоза, т.е. нисък гликемичен индекс, а също са богати на витамини Б, желязо, магнезий, калий, цинк, калций и мед. И са с ниско съдържание на мазнини и калории. Ако не ядете често бобови култури, започнете с малко количество, за да не предизвикате отделянето на газове и подуването ви. Тук спадат различните сортове боб, леща, нахут.

 

 

  1. Сини боровинки: Сините боровинки са богати на манган, фибри и витамин К. Всичко това способства за намаляване на холестерола в кръвта и подобряване състоянието на сърцето. Сините боровинки са №1 по съдържание на антиоксиданти. Антиоксидантите помагат да се отървете от свободните радикали и балансират нивата на протеините.

 

  1. Сардини: Лека протеинова храна, съдържащи аминокиселината Тирозин. Тя подобрява мозъчната функция. Освен сардините, сьомгата (богата на омега-3 мастни киселини) е също много здравословна.

 

 

  1. Шоколад: Не само като средство за доставяне на удоволствие за жените, шоколадът може да повдигне нивото на енергията ви и чрез определени биоактивни съставки като Тирамин и Фенилетиламин, казва проучване в Journal of Food Science. Шоколадът също подобрява анемията, събужда апетита, благоприятства храносмилането, дълголетието и повишава сексуалния апетит. Но съдържа захар и кофеин, заедно с мазнини и калории, затова го консумирайте умерено и по възможност черен шоколад с повече от 70% какао, което го прави по-малко калоричен и по-богат на антиоксиданти.

 

 Автор:  Danette May