За връзка с мен: Д-р Ани Димитрова ani@zdravesani.com, dr_dimitrova /Skype/, 0886 940 873

Какво да направите, ако имате симптоми на нетолерантност към глутен

gluten_hipotireoidizam

 

1.Направете елиминационна диета

Понякога лекарите се колебаят дали да причислят симптомите на пациента към глутенова непоносимост, защото има възможност те да са причинени и от друго. Затова понякога е нужно пациентите да поемат нещата в свои ръце. Спазването на елиминационна диета е най-добрият начин да тествате реакцията на тялото си към глутен. Резултатите от елиминационната диета позволяват точно да видите кои от симптомите ви се дължат на непоносимост към глутен и да ви помогнат да вземете решение дали е време да извадите глутен-съдържащите храни от менюто си.

 Елиминационната диета включва отстраняване (елиминиране) на глутена от диетата ви изцяло, на 100%, за период от поне 30 дни (дори 3 месеца  е още по-добре) и после връщането му отново. Ако симптомите ви се подобрят или изчезнат по време на диетата и се възобновят отново след връщането на глутена, това е сигурен знак, че се дължат на глутена. Но…много е важно да елиминирате само един вид суспектна храна по едно и също време. Например правите елиминационна диета само към глутен, а не и млечни, захар, яйца и т.н., защото това ще ви обърка и няма да е ясно кой е виновникът!

 

2.Следвайте диета без глутен без глутенови

След като вече сте направили елиминационната диета и сте определили доколко драстична е непоносимостта ви към глутен, ще знаете, че е много важно да премахнете глутен-съдържащите храни от менюто си. Ако имате сериозна реакция на непоносимост към глутен след връщането му обратно в менюто ви след края на елиминационната диета, е добре да си направите тест за наличие на цьолиакия (болестта, която се причинява от глутена и се среща в много малък процент от хората), за да знаете дали е жизнено важно да извадите глутена на 100%. Ако сте сигурни, че нямате цьолиакия, пак е добре да се придържате към диета без глутен, колкото е възможно по-стриктно, за да избегнете раздразнението на червата, по-нататъшни храносмилателни проблеми и присъствието на неприятните симптоми.

Диета без глутен е диета без пшеница, ръж, ечемик и овес. Това означава, че трябва да избягвате повечето тестени произведения в магазините, храните съдържащи брашно (пица или паста в ресторантите), повечето пакетирани храни (хляб, каши, бисквити, мюсли, торти, пасти, крекери, солети и т.н.) и някои видове алкохолни напитки вкл. бира. Внимателно четете етикетите със съдържанието на продуктите, които купувате в магазина.

Ако нямате цьолиакия, хапването на глутен-съдържащи храни отвреме-навреме няма да причини сериозно увреждане или дълготрайни здравословни проблеми, но ще се чувствате по-добре и ще се приспособите по-бързо към диета без глутен, ако се придържате по-стриктно към нея.

След като премахнете глутена, фокусирайте се в това да включите в менюто си повече противовъзпалителни храни, за да възстановите увредената храносмилателна система и да излекувате получените евентуално хранителни дефицити. Това включва животински продукти с органичен произход, зеленчуци, плодове, ядки, семена и пробиотични храни (получени в резултат на естествена ферментация с млечнокисели бактерии).

А що се отнася до тестените продукти, ако искате да печете, пробвайте брашната-заместители на пшеничното брашно, които естествено не съдържат глутен:

  • Кафяв ориз
  • Сладък картоф
  • Киноа
  • Бадемово брашно
  • Кокосово брашно
  • Брашно от нахут
  • Брашно от елда

А ако симптомите ви не се подобрят, когато премахнете всички източници на глутен в храната? Имайте предвид, че глутенът не е единствения, който причинява храносмилателни и здравословни проблеми. Млечните продукти, ядки, ракообразни и яйцата също могат да причинят чувствителност или да са причините за хранителни алергии.

 

3.Обмислете дали да не си направите необходимите тестове

Изследователите вярват, че пациенти, които са показали отрицателни резултати за наличие на двата основни гена, които се свързват с наличие на цьолиакия (HLA-DQ2 and HLA-DQ8) е малко вероятно да имат глутенова чувствителност (която не е цьолиакия). Но ако в семейството ви има случаи на цьолиакия или глутенова нетолерантност, ще е добре да си направите тестове за наличието на тези гени, а също и за антитела, които ще покажат реактивността на имунната ви система.

Цьолиакията е автоимунно заболяване и ще покаже високи нива на определени антитела, но това няма да се наблюдава при хора с нетолерантност към глутен, която обаче не е цьолиакия. С две думи, ако тестът е негативен и нямате цьолиакия, това не изключва наличието на глутенова нетолерантност, изключва само цьолиакията.

Най-използван е антитрансглутаминазният кръвен тест, при който се откриват антитрансглутаминазни антитела от класа на IgA. Въпреки, че не се прилага толкова често, високо ефективен е и тестът за изследване на антиглиадинови антитела.  И все пак тези тестове не са достатъчни. Необходимо е да се направи чревна биопсия.

 

Но…нали пълнозърнестите храни са здравословни?

От десетилетия се акцентира върху “здравословните” пълнозърнести храни и как е необходимо да ги ядем всеки ден, от тях не се пълнее, богати са нутриенти и т.н., всички сте чували и чели тези определения и препоръки. Но това не е цялата истина! Те са евтини за производство, стабилни във времето т.е. не се развалят бързо, лесни са за транспортиране и съхранение и от тях могат да се произведат много преработени продукти, които носят добра печалба. А всъщност не са толкова богати на ценни хранителни вещества, особено като имаме предвид, че поради наличието на антинутриенти (като глутена) минералите и витамините в зърната не могат лесно да се усвояват от човешкия организъм.

Пълнозърнестите храни могат да бъдат част от някои от най-здравословните режими на хранене в света (като Средиземноморската диета), но там са балансирани от приема на много богати на нутриенти храни като здравословни мазнини (зехтин), зеленчуци, протеини и плодове. Зърнените храни определено имат тяхната си роля в една балансирана диета, но в никакъв случай не са толкова важни, колкото зеленчуците, плодовете, рибата, животински продукти от пасищно отглеждани животни, семена и ядки. Затова е добро решение да намалим приема им за сметка на други източници на въглехидрати като скорбелени зеленчуци или плодове.

Дори зърна, които се смята, че не съдържат глутен – царевица, овес и ориз – съдържат протеини, които са близки по структура на глутена. И дори тези зърна могат да предизвикат имунен отговор в някои хора. Много хора биха се чувствали значително по-добре без глутен, зърнени и варива в диетата си, но няма как да го знаят, защото никога не са били без тези храни за по-продължителен период от време.

Ако вие сте предимно здрави и изберете да ядете зърнени храни, нека преобладават тези, които изначало не съдържат глутен – ориз, безглутенов овес, киноа, амарант, елда. Добра идея е да подготвяте подходящо зърната (особено тези съдържащи глутен) чрез накисването им, покълване и ферментиране. Покълването прави усвояването на хранителните вещества в зърната по-пълно и по-лесно, намалява глутена и другите инхибитори и така стават по-лесно смилаеми.

 

В моята практика като здравен коуч, едно от първите неща, които правим с моите клиенти е да оптимизираме диетата и навиците им на хранене. В повечето случаи, когато симптомите им изчезнат или намалеят, те са много по-склонни да направят тази промяна за цял живот и да намерят здравословни алтернативи на хляба и пшеницата.

Ако и ти се бориш от години с неприятни здравословни усещания и не намираш лек, свържи се с мен за безплатна 30 минутна опознавателна сесия,на която ще чуеш възможните решения на твоя проблем.

Може ли един разговор да промени живота ти?

 

 

Източник: https://draxe.com/gluten-intolerance-symptoms/