За връзка с мен: Д-р Ани Димитрова ani@zdravesani.com, dr_dimitrova /Skype/, 0886 940 873

Как храната и навиците ни пречат да бъдем здрави

Здравословни-храниХората сме създадени да бъдем силни и здрави. Състоянието на здраве, хармония и благоденствие е най-естественото и природно за човешкото същество, постига се с лекота, без усилия, без тревоги и специални грижи. Човекът е една “уникално проектирана” биологична машина, където всичко е изключително прецизно програмирано за здраве, баланс и лекота…. Освен ако не му пречим!

 

Един от начините, по които пречим на Природата да свърши своето е грешките, които допускаме с храната и навиците си на хранене – ядем некачествена, богата на калории и бедна на хранителни вещества храна, чували сте термина “претъпкан и недохранен”; системно преяждаме или обратното – не се сещаме да ядем цял ден, караме на кафета и цигари, и вечер сме като прахосмукачка; липса на достатъчно количество плодове и зеленчуци; храним се бързо, на крак, между другото; прекаляваме със сладки храни, захарни изделия, преработени фабрично храни, алкохол, не пием достатъчно вода.

 

 Ето защо друга много важна стъпка за постигане на здравето, което желаем, е:

 

Промяна на храната и навиците ни на хранене

Смея да твърдя, че храната е едно от най-важните неща в живота ни. Чували сте да казват, че ние сме това, което ядем. И това е така, защото организмът ни използва елементи от разградената храна, за да изгради собствени белтъци, а с тях да изгради клетките, органите си и всички свои части.Но, може би по-точно е да кажем, че ние сме това, което усвояваме от храната, защото не всичко, което попада в устата ни и преминава в стомаха ни, достига до клетките. Затова ни е необходима пълноценна, качествена храна, която доставя всичко необходимо на тялото ни, за да може то да се самовъзстановява и оздравява. Важно е тази храна да е лесно усвоима и да не създава киселинно натоварване на клетките ни с шлаки и токсини, които изчерпват енергията на организма и ни разболяват. Колкото по-натурална, непреработена, близка до вида, който съществува в природата е храната, толкова по-лесно се обработва и усвоява по-пълноценно от организма и толкова по-полезна е за нас. Най-близо до това описание са плодовете и зеленчуците – обикновено ги ядем сурови (жива храна), соковете им са много лесно усвояеми от организма и клетките в него, и съдържат запазени живи ензими, които улесняват храносмилането и усвояването им. С възрастта количеството на ензимите в човешкия организъм намалява и това води до непълно разграждане и усвояване на хранителни вещества от храната и оттам до появата на дефицити, водещи до различни симптоми и болести. Ето и няколко практични съвета, които можеш да въведеш веднага:

 

  • увеличи количеството на плодовете и зеленчуците (последните повече) в дневното си меню

 

  • избягвай фабрично преработени храни т.е. всичко, което е в метални кутии-консерви, найлонови пликове – вакуумирано и преработено, колбаси, дълготрайни сирена, пушени меса и ако не можеш без тях, поне ги намали.

 

 

  • много полезен навик е да се научиш да четеш етикетите със съдържанието на храната, която купуваш. Ако списъкът е твърде дълъг и съдържа абревиатури или имена, които ти е трудно да произнесеш и никога не си чувал, по-добре не купувай.

 

  • интересувай се от произхода на храната (месото, млякото, яйцата, зеленчуците и плодовете). Винаги е препоръчителна местна, сезонна храна, вместо нещо дошло през 3 континента, за което само си чувал, че ядат по света. Телата ни са приспособени да се хранят с това, което расте на географската ширина, на която сме родени и да го преработват и усвояват по-пълно. Това е храна позната на нашата ДНК.

 

  • наблюдавай как реагира тялото ти на храната, която ядеш. Ако след нахранване ти се доспива изведнъж, тежко ти е дълго след това, подува ти се корема и имаш газове, сутрин се събуждаш с мътна глава или главоболие, запушен или течащ нос – всичко това могат да бъдат знаци, че нещо от храната не е съвсем подходящо за твоя организъм. Често се случва да имаме непоносимост към определена храна и тогава тялото реагира с някой от горепосочените симптоми. Реакцията е от имунологичен тип, а не на храносмилателната система и затова симптомите могат да се проявят във всеки един друг орган. И ако си ги потискаме с лекарства или си ги търпим, и не обръщаме внимание, следващата стъпка, която отчаяното ни тяло предприема е болестта.

 

  • и най-сигурният начин, че няма да се поддадеш на изкушението и старите си навици е просто да разчистиш хладилника, шкафовете и килера в къщи от всички храни, които са в основата на здравословните ти проблеми и да не купуваш повече от тях. Така постепенно старият навик ще отпадне.

 

 

Това е един от аспектите, върху който работим с моите клиенти, за да разрешим здравословните им предизвикателства. Може ли един разговор да промени живота ти?  Свържи се с мен за безплатна опознавателна среща!