За връзка с мен: Д-р Ани Димитрова ani@zdravesani.com, dr_dimitrova /Skype/, 0886 940 873

Как да се отървем от навика да “дъвчем нещо”?

64299-officefoodpng.png.660x0_q80_crop-scale_upscale
Как да различим желанието да “дъвчем” от истински глад и да го направим навреме? Ето и неудобната истина за похапването между основните хранения: Този глад се появява изключително в главата, най-често от скука или просто по навик. Така че гладът по време на „кафе-паузата“ на работа в 16 ч., с включено нещо сладичко или прекараната вечер пред телевизора с пакет чипс, защото ни се яде, е точно такъв „глад“.
Какво се счита за похапване?

Запомнете: всичко, което не е вода, е храна! Дори чаят от сушени плодове е непланирано хранене, което води до отделяне на непланирана глюкоза в кръвообращението и включване на цяла верига от метаболитни нарушения.
Дори чаша чай (черен или зелен, билков – няма значение) или чаша мляко с мед през нощта – това е лека закуска, тоест храна.

Тези желания за похапване на нещо трябва да бъдат спрени незабавно, защото това е дело на “ума”. Вредното отдаване на вашите желания за храна, може да съсипе всичките ви усилия за намаляване на теглото.

Първо, новата храна, поета малко след основното хранене, навлиза в стомаха и се смесва с изядената преди това и все още не напълно усвоена храна. Ритъмът на храносмилателния процес се обърква, което означава лошо усвояване на хранителните вещества. Лошо усвоената храна, няма да може да се превърне в активна енергия и отива директно в мастните клетки.

Второ, консумирайки нещо между храненията, ние провокираме нов (и в този случай непланиран) приток на глюкоза в кръвта и тялото ни отново ще използва за енергия глюкозата от кръвта, и няма да се стигне до запасите на гликоген в черния дроб и още по-малко до нашите мазнини.

Как да се въздържим от тези похапвания?
Ако целта ви е да се отървете от мазнините веднъж завинаги:
Хранете се равномерно – трябва да приемате храна 3 или 4 пъти на ден, през равни интервали от време, между 3 и 4 часа, пълен рацион, така че да се заситите, а не просто да похапвате.Тогава няма да изпитвате тези, неудържими понякога, желания да похапвате нещо непрекъснато.
Всъщност правим това под формата на чипс, бисквитки, дъвка, сладкиши, чай, кафе, сокове, смути, кисело мляко.
Билковият чай без добавки и разни подсладители, може да се остави. Скоро и вие няма да го искате – скучно е пиене на билки без нещо сладичко, нали?

Ако мисълта за дъвчене, не ви дава мира, първо си налейте чаша вода и я изпийте. Обещайте си, че ще има закуска, ако още я искате, след 15 минути. И направете нещо приятно и интересно за себе си: премерете стария си (или нов) гардероб, разгледайте снимки, заемете се с хобито си. Така ще се разсеете, а и водата ще е притъпила това лъжливо усещане за глад.

Колко често искате да похапнете нещо? Как се справяте с това или го приемате за норма? А ако успявате да не дъвчете бисквитки, солети, чипс или каквото и да било между храненията, споделете своите трикове като ми пишете на имейл ani@zdravesani.com. Как постигате това?