За връзка с мен: Д-р Ани Димитрова ani@zdravesani.com, dr_dimitrova /Skype/, 0886 940 873

Как да намерим истинска мотивация, когато се опитваме да отслабнем и стане трудно

В последните месеци разговарям с много жени, които се тревожат и ядосват, че не могат да отслабнат, защото не им достига воля или мотивация. На съзнателно ниво те много добре осъзнават, че не може да продължават така, че здравето им се влошава, че е напълно реална опасността с годините да се превърнат в болни и оплакващи се старици, не живеещи с радост живота си и недоволни от това.
Непрекъснато правя препратки и към себе си. Повечето от вас ме познават или са ме виждали и знаят, че и аз имам излишни килограми за сваляне. И на съзнателно ниво искам да отслабна, но в същото време нямам никакви заболявания и здравето не ме тревожи. Е, да, холестеролът ми е малко висок, но и добрият ми е по-висок от нормата, не само лошият. Преди години имах инсулинова резистентност, но при последните изследвания инсулинът ми на гладно и гликирания хемоглобин (HbA1c) са в норма, дори клонят към долна граница. И си давам сметка, че подсъзнателно аз нямам мотивация да сваля това тегло. Никога не съм страдала заради него, нямам лоши спомени от детството заради теглото, винаги съм била подвижна, спортувала съм, дори в училище ходех по състезания.
С препоръките, които давам на моите клиентки, поне тези, които ги спазват, успяват да отслабнат. И се питам непрекъснато „Защо аз не спазвам тези препоръки?“
Защото ми липсва мотивация! Да, това е отговорът! Ако нямаме истинска вътрешна дълбока мотивация да отслабнем (и не само да отслабнем, това се отнася за всяка една цел, която си поставяме), никога няма да можем да я постигнем. Няма да ни достигне воля да продължим, когато стане трудно, когато се отчайваме, когато нямаме подкрепа от хората около нас, когато изкушенията са буквално в шкафа, хладилника, в чинията ни. Тогава имаме нужда от тази истинска дълбока мотивация. Тя ще ни извади от това състояние, ще ни сочи пътя към целта и ще ни подкрепи да продължим!
tumblr_pmm9mu5IMP1wr35oz_540

Каква е твоята мотивация да искаш да свалиш излишното тегло? И наистина ли е дълбока и вътрешна?
Защото да искаш да отслабнеш, за да изглеждаш по-добре или за да се харесваш в огледалото, не е достатъчно силен мотив! Поне опитът го показва.
За да се сравняваш с приятелки, колежки, да натриеш носа на майка си, мъжа си, също не е достатъчно силно!
Да си купуваш красиви дрехи, които ти стоят добре – също! Вече има красиви и дори маркови дрехи и за пълни жени.
Но ако здравето ти е на кантар? Ако имаш високо кръвно налягане, ако си пред Диабет 2 или вече имаш Диабет, ако триглицеридите ти са до небесата, ако черният ти дроб е омазнен и не може да се справи с токсините в организма ти, ако не можеш да изкачиш стълбите до вкъщи без да се задъхаш, ако сърцето ти страда…това вече може да бъде една дълбока мотивация. Да върнеш здравето си! Да се отървеш от шепата лекарства, които вземаш всяка сутрин. Да имаш оттук-нататък един пълноценен, качествен, изпълнен с радост и жизненост живот! И не само да имаш години в живота си, а живот в годините (както обича да казва д-р Людмила Емилова).
Да бъдеш пример и модел за децата си, как да живеят здравословно и да се грижат за себе си. Да приготвяш и сервираш вкусна и здравословна храна за семейството си.
И така…КАКВА Е ТВОЯТА МОТИВАЦИЯ? ЩЕ ИЗДЪРЖИ ЛИ НА ТРУДНИТЕ МОМЕНТИ?
На какво си готова, за да постигнеш желаното тегло?
И ще ти разкажа един виц, който се отнася точно за мотивацията (малко е черен хумор).

Един затворник бил осъден на смърт, но бил много дебел. Опитали да го сложат на електрическия стол, но не се събрал в него. Решили да го поставят на диета, за да отслабне и да изпълнят присъдата му. Намалили храната му наполовина, но след 2 седмици, когато го претеглили, той бил качил 10 кг. Оставили го на хляб и вода, качил още 10 кг. Накрая го оставили само на вода. Той качил още 10 кг. Отчаяни го попитали: Защо не отслабва? Та той нищо не яде!
И осъденият отговорил: Мотивация нямам…

Какво ли не прави липсата на мотивация или правилната такава!

Ако нямаш яснота за своята мотивация, ако не я чувстваш истински силна или не си сигурна дали е правилната за теб, свържи се с мен за безплатен предварителен разговор. Мога да ти помогна с това!