За връзка с мен: Д-р Ани Димитрова ani@zdravesani.com, dr_dimitrova /Skype/, 0886 940 873

Истината за солта

sol
Знаете ли, че сол има дори в плодовете. Не очаквахте нали? Солените бели кристали са толкова разпространени, че дори не се замисляме, когато ги ползваме. И много малко хора се опитват да контролират количеството сол в диетата си. Всеки е фокусиран върху захарта. Но и солта, не без основание, се нарича „бял убиец“.

Вреда
Солта представлява натриев хлорид с неорганичен произход, няма калории и не се усвоява, не съдържа витамини, органични вещества и други полезни неща.

Излишната сол провокира заболявания на бъбреците, пикочния мехур, сърцето, кръвоносните съдове, служи като основна причина за задържане на течности с образуването на отоци и не позволява на тялото да абсорбира калций и калий.

Оказва се, че не можем да дадем на тялото полезна сол, а освен това се нанася и вреда.. Дори и в най-стандартната диета на съвременния човек солта е над нормата.

Защо се случва така?

Заради традициите, вкоренени от хилядолетия. Когато е нямало хладилници, солта се е използвала като най-ефективния и достъпен консервант: осолена риба, сушено месо, ферментирали зеленчуци със сол …

В резултат на свикването със соления вкус се формира фундаментално погрешна идея, че тялото се нуждае от трапезна сол. Разбира се, това от което се нуждае, е натрий.

Едно живо тяло се нуждае от натрий под формата на органични съединения, и второ, тялото се нуждае само от 200 милиграма натрий на ден, за да изпълнява ефективно функциите си. Това количество натрий се намира в две маслини или 30 грама сирене.

Добавянето дори на малка част натриев хлорид към храната (добавка Е621 или натриев глутамат е основният компонент на сухите бульони и подправки) нарушава обменните процеси между клетките и междуклетъчната течност, чрез които продуктите на разпадане и вредните вещества трябва да бъдат изведени от тялото.

В резултат на това се появява застой в тъканите и то най-вече на вредни вещества. Получава се нещо подобно на „запушена канализация“.

Мастните клетки се изключват от „канализацията“ и живеят собствен живот, без да имат и най-малката възможност да предадат натрупванията си. Те са изключени от метаболитния процес.
Във всички промишлено преработени продукти концентрацията на натрий е десет пъти по-висока от съдържанието на калий, което рязко нарушава солевия баланс на организма. Защото по време на преработката се добавя натрий и се губи калий.

Сравнете: в прясна краставица има около 6 mg натрий и 120 mg калий, а в кисела краставица натрият вече е около 1000 mg, тоест петдневна норма! В няколко парчета хляб се съдържа дневната норма на натрий, и като ги яде, човек обрича тялото на нарушаване на калиево-натриевия баланс: натрият, който идва с останалата храна, ще бъде излишен, защото почти всички продукти съдържат натрий дори без добавяне на сол.

Опитвайки да живеете без сол изобщо, може да усетите как се променя качеството на живот. Отоците изчезват напълно – дори тези, за които не сте знаели, здравето на ставите се възстановява, кръвното налягане се нормализира.

Да не говорим за факта, че метаболитните процеси между клетките и междуклетъчната течност протичат без смущения и са много по-активни, което, разбира се, благоприятства пречистването на „вътрешната среда“ на организма и помага не само за придобиване на хармония и изцеление, но и за радикално изчезване на целулита.

Кога да изключите напълно солта?
Пълното отричане на солта е изключително полезно за хора с болни бъбреци и високо кръвно налягане – като правило те имат значително наднормено тегло.

Кога отказването от солта е наистина вредно?
Ако имате склонност към хипотония с лек излишък на тегло и,особено ако теглото е нормално или по-ниско, има причина да се смята, че няма излишък от натрий в организма.

В този случай пълното отхвърляне на солта не винаги е оправдано и дори може да причини неприятно явление: появата на червени петна по тялото по време на физически натоварвания, придружени от повишен сърдечен ритъм и изпотяване – явно това е следствие от загубата на “не излишния” натрий с потта.

Подобно явление, както и ниското кръвно налягане и силно желание да хапнете нещо солено, може да показват, че на организма му липсва натрий.

Ако пълното изключване на сол не е опция за вас, използвайте – морска, хималайска или поне йодирана.
sol-razlchna-salt-different-tapes-220543-500x334

Има ли лесен начин да откажете солта?
Навикът за несолено, подобно на всеки друг навик, се формира за 76 часа и се фиксира в рамките на една седмица.

Много по-сладко е да живеем без сол! Само продукти, които не са “променени“ от сол, показват своя уникален естествен вкус, за който най-вероятно нямате представа.

Необходимо е напълно да се премахне хляб, сирене, маслини от диетата, да не говорим за кисели краставички, колбаси, консерви и промишлено приготвени храни: ако поне малко излишна сол попадне в организма, когато спазвате диета без сол, последствията ще бъдат “на лицето “. Буквално.

Факт е, че солта задържа вода: 1 грам сол „свързва“ до 100 грама вода за себе си. Тази вода моментално се концентрира под формата на оток на най-предразположените места: торбички под очите, подуто лице, сковани пръсти, подути глезени …

Ако на следващия ден и по-нататък още солено навлезе в тялото, тези отоци ще станат постоянни и повече или по-малко равномерно разпределени, създавайки тънък и относително равномерен воден слой по цялото тяло. Теглото му може да бъде 2-4 килограма или повече.

С какво да заменим солта?
Натрият под формата на органични съединения се намира в големи количества в рибата, морски дарове, яйчен жълтък и други храни от животински произход, както и във водораслите.

Интересен вкус придават на храната лимоновият сок, подправки, различни растителни масла.

Да обобщим:
От вас зависи дали да консумирате сол или напълно да я изключите от менюто си. Но да се намали количеството до минимум е спешна нужда за всеки без изключение. Като начало не солете храната по време на готвене, а само леко добавете сол в готовото ястие.

Ако съзнателно не искате или поради различни обстоятелства не можете напълно да изключите солта от диетата си и се примирявате да носите няколко литра ненужна вода (еквивалентна на няколко сантиметра излишен обем) – използвайте сол в малко количество, но постоянно!

Това ще ви избави от ужасната гледка в огледалото на „сутринта“ след парче осолена риба или обикновено сирене.

Ако имате вреден навик в храненето и много искате да се избавите от него, но все не успявате, обадете ми се и ще поговорим как мога да помогна с това!