За връзка с мен: Д-р Ани Димитрова ani@zdravesani.com, dr_dimitrova /Skype/, 0886 940 873

Хроничната болка

Здравето е най-голямото богатство

-Вергилий

 

стави1Най-общо казано, хронична болка е тази, която независимо от наличието или не на инцидент, не отшумява за времето, в което се очаква да премине. Например: паднали сте, ударили сте си крака в бордюра, имате рана и т.н. Минават седмици, месеци, раната зараства, остава само лек белег, но вие продължавате да чувствате болка в този крак, която ви кара да избягвате да го натоварвате при ходене. Отивате на лекар, преглеждат ви, правят ви всички необходими изследвания, всичко изглежда наред и заключението на лекаря е, че “болката е в главата ви”. Опитвате различни терапии, лекарства… без успех! Скоро вече ви боли целия крак и кръста от същата страна, а също и всички мускули по гърба…Минала е година или повече и вече не помните как е започнало всичко, но изпитвате постоянни, досадни болки почти в целия гръб, кръст, крака, колена. Чувствате се изтощени от борбата, която водите с болката, депресирани и определено ви е дошло до гуша.

И  не само вие се чувствате така. Все повече хора чуват медицинското заключение: “Всичко е в главата ви.” Безброй пациенти ходят от лекар на лекар, търсещи облекчение и излизащи си с рецепти за лекарства. Тези лекарства помагат за известно време, облекчават болката, но после спират да действат или пък от самото начало само са притъпявали болката, но никога на 100%. Тогава търсят друг лекар, друго лекарство и така рискуват да станат зависими от болкоуспокояващите и не осъзнават, че тези същите лекарства се намесват в биохимията на организма, създават дефицити на различни жизненоважни витамини, минерали и микронутриенти и дори пречат на естествените оздравителни процеси в тялото, а и всички имат неблагоприятни странични ефекти, които не са за подценяване. Повече от ясно е, че има нужда от нов подход към болката и болестите. Защото всички тези лекарства само притъпяват симптомите, но не са насочени към коренната причина за появата на болката. И така, въпреки неоспоримият напредък на медицината, хората стават все по-болни, все повече болести се появяват и възрастовата граница на редица тежки заболявания (инфаркт, инсулт, диабет, рак) пада, т.е. пациентите стават все по-млади.

В основата на всяка болка стои възпалението (при хронични болки не става въпрос за остро възпаление, а за т.нар. тихо възпаление, което се развива на клетъчно ниво). А най-големият причинител на това “тихо възпаление” в организма е храната и начинът на живот.

Хроничната болка може да засяга ставите, мускулите, нервите и да се прояви като фибромиалгия, артрит, хипофункция на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм), хормонални промени, които водят до болки, главоболие, но също може да се прояви и като емоционална болка-депресия напр. И когато свикнеш да живееш в постоянна болка, може да започнеш да се заблуждаваш, че е нормално да имаш главоболия, ставни болки (на тази възраст! е разбираемо), персистиращи болки в гърба или дори да се приемаш за абсолютно здрав, въпреки болката.

Жизнено важно е да разберете, че болката НИКОГА не е нормална; по-скоро тя е сигнал от тялото, че нещо не е наред. Колко често сте чували, че с напредване на възрастта болките са нещо нормално. Дори лекарите казват, че просто трябва да приемеш факта, че остаряваш и да свикваш с дискомфорта от болката. А има толкова много случаи на хора, освободили се от болката-на всякакви възрасти-като са променили изцяло хранителните си навици и са отказали  да приемат присъдата на лекарите.

Още Хипократ го е казал: Нека храната бъде вашето лекарство! И това е валидно с още по-голяма сила и днес.

 

 

 В работата с моите клиенти много основно изследваме хранителните им навици и храната, която обикновено консумират ежедневно, за да открием къде  се крие причината за здравословните им проблеми. Може ли един разговор да промени живота ви? Свържете се с мен за безплатна опознавателна среща.