За връзка с мен: Д-р Ани Димитрова ani@zdravesani.com, dr_dimitrova /Skype/, 0886 940 873

Холестеролът – набеденият „убиец“

holesterol-1024x576
Преди около 5 години дъщеря ми сподели с мен, че съпругът й, млад мъж на около 32-33 год. има завишени нива на холестерол в кръвта и каквито и диетични режими да пробват, холестеролът си остава висок, дори расте. Лекарите вече му предлагали да започне да приема лекарства, за да свали и поддържа холестерола в норма.

Тогава бях съвсем в началото на практиката си като здравен треньор и взех много присърце задачата. Зарових се в проучвания, изследвания, публикации, книги и ето какво открих.

Оказва се, че холестеролът в тялото ни, както и мазнините в храната, са малко изкуствено набедени за всичките злини, които им се приписват, че причиняват в човешкия организъм. Преди много години, когато са се появили маргарините (които са растителни мазнини), някой е заплатил проучване, което да демонизира животинските мазнини (които са наситени мазнини) и са „доказали“, че те се преобразуват до холестерол в тялото и се натрупват в кръвоносните съдове, като предизвикват стесняване и запушването им, което води до редица сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане, нарушено оросяване на мозъка, омазнен черен дроб и т.н.

Холестеролът, обаче, е изключително ценно вещество, което изпълнява защитна функция в организма ни. Освен това участва в клетъчната мембрана на клетките и е основа за производството на много хормони. Природата се е погрижила не само клетките в черния дроб, а почти всяка клетка да може да произвежда холестерол! Нищо в човешкият организъм не е създадено „случайно“ и без да е съгласувано и балансирано до най-фино ниво, така че да можем да функционираме като един организъм, въпреки трилионите клетки и микроорганизми, от които сме изградени. Възможността холестеролът да се произвежда от почти всяка клетка говори за важността му в тялото ни. И това производство е изключително прецизно регулирано. Ако с храната постъпват много мазнини, клетките в тялото намаляват производството на холестерол, а когато липсват мазнини, те увеличават синтеза му. Важното е да се подсигури присъствието му в тялото ни.

Но защо тогава се установяват завишени нива в кръвта при много хора, особено в последните години?

Отговорът е много прост – защото има нужда от него! Завишените нива на холестерол говорят, че в тялото има клетъчно възпаление, което е опасно за здравето ни! Една от функциите на холестерола е да запушва пробойните, т.е. местата на увреждане на стените на кръвоносните съдове, където може да се получи пробив, за да защити тялото. А причина за това възпаление са захарта, рафинираните зърнените храни и продукти, нездравословен режим на хранене (твърде много фабрично преработени храни, хидрогенирани и трансмазнини, газирани безалкохолни напитки, сладкиши, алкохол и пр.) и нездравословен начин на живот т.е. навиците ни.

Опитвайки се да намалим количеството на холестерола в кръвта с лекарства, без да адресираме причината за неговото повишаване, е като безсмислена борба с вятърни мелници. Организмът ще продължи да повишава производството му, защото има нужда от него, защото е жизнено важно да го има!

А какво се случи с моят зет? Той ми се довери, започна да прави промени в начина си на хранене и живот, според съветите, които му дадох. Отслабна, без да се лишава от храна, близо 18 кг и нормализира нивата на холестерол в кръвта. И до днес, той не е върнал килограмите обратно.

healthful-food

Ето съветите, които му дадох:

ПРЕПОРЪКИ ЗА КОНТРОЛИРАНЕ НА ХОЛЕСТЕРОЛА

1.Елиминирай:

Захар – вкл. плодови сокове (фрешове), енергийни напитки, сода и всички видове газирани напитки (кола, швепс, тоник и т.н.)
Фабрично обработени въглехидрати т.е. в пакетчета, кутийки, буркани, бутилки, пликове.
Транс-мазнини/ хидрогенирани масла – маргарин, колбаси, готови супи, кексове, бисквити, готови спагети
Обработени меса – колбаси, консерви
Растително олио (големи количества)
ЗЪРНЕНИ ХРАНИ !!!-хляб, паста, кейк, брашна, бира

2.Яж повече:

• Дива сьомга, сардина – мазни риби
• Череши, боровинки, ягоди, малини
• Месо от пасло трева животно
• Зеленчуци – колкото повече, толкова повече!
• Ядки, чия, ленено семе, орехи
• Бобови, варива – леща, боб, грах, нахут
• Тъмен шоколад – над 70% какао
• Чесън, куркума
• Сок от нар, зелен чай, червено вино (до 2чаши/дневно)
• Зехтин – extra virgin

3.Lifestyle changes:

• Медитирай или практикувай дихателни практики
• Изразявай емоциите си
• Забавлявай се
• Създавай близост и удоволствие
• Наслаждавай се на живота си
• ФИЗИЧЕСКИ УПРАЖНЕНИЯ – под каквато и да е форма – ходене пеш, колоездене, тичане, качване на стълби и т.н. – по-добре навън, на открито – има пряка връзка между упражненията и редукцията на LDL (лошия холестерол) в кръвта.

4.Хранителни добавки:

Омега 3 мастни киселини – по 2 капсулки сутрин със закуската и 2 вечер с храната (общо 2000мг) през първия месец; следващите месеци по 1000-1500 мг;
• Комбиниран мултивитаминен препарат, съдържащ вит.В3!!! (ниацин, никотинамид) и антиоксиданти – каквото избереш

Ако се притеснявате, че нивата на холестерола и триглицеридите при последните направени изследвания са високи, преди да посегнете към лекарствата, опитайте да промените качеството на храната и навиците си на хранене и живот. Ако не знаете как да го направите и имате нужда от подкрепа, от някой, който да ви помогне наистина да въведете промените, нека поговорим. Запишете си час за опознавателен разговор с мен!