За връзка с мен: Д-р Ани Димитрова ani@zdravesani.com, dr_dimitrova /Skype/, 0886 940 873

Емоционалното преяждане – част 2

zahar-kojaАко емоционалното преяждане е навик, който ни съпътства от много години, повечето от нас стават пристрастени към него. Той ни дава сигурност, защита, награда, дори може да ни свързва с миналото – може би ни напомня за домашно приготвените с много любов от мама или баба вкусотийки. И, въпреки че не се чувстваме комфортно и щастливи от наднорменото си тегло, ние се съпротивляваме на идеята да се откажем от преяждането, защото този навик е бил с нас толкова дълго и мисълта да се освободим от него ни кара да не се чувстваме в безопасност.

Много от нас дори не са наясно какво точно стои в основата на тези кулинарни фиести. Важно е да си зададем въпроса “Каква е негативната страна на това да спра с преяждането?” или “Какво печеля от това, че съм с наднормено тегло?” Често в основата на невъзможността ни да отслабнем или да спрем с “гуляите” стоят т.нар. “вторични ползи”. Дълбоко в подсъзнанието си сме заровили убеждения, че ако спрем да се успокояваме или награждаваме с храната, няма кака да отбележим постиженията си по начин, който да ни кара да се чувстваме толкова добре; или че при този стрес в офиса няма как да оцелеем, ако не релаксираме похапвайки си шоколад в големи количества; или че, ако отслабнем ще се наложи да сменим целия си гардероб, а нямаме достатъчно пари за това; или че, ако отслабнем ще трябва да сме на ограничителна диета цял живот; или че, ако отслабнем, другите жени ще ни критикуват; или че, ако свалим тегло на тази възраст, ще се сбръчкаме в лицето и кожата ни ще увисне; или че, ако сме слаби и мъжете продължават да ни отхвърлят и не ни харесват, то няма да имаме извинението на наднорменото тегло за това, а ще означава, че нещо в нас не харесват и не сме достойни за любов; или че.…списъкът е безкраен и всяка от вас може да допише собствените си убеждения.

Проблемът е, че не е лесно да се стигне до тях и тъй като са в подсъзнанието ни, нямаме съзнателна представа, че съществуват. А и в първия момент, когато ни зададат въпроса за вторичните ползи, реагираме остро “Вие луди ли сте, как ще има полза от това да съм дебела, цял живот се опитвам да отслабна!” Но тези вярвания са там, дълбоко заровени, скрити и карат тялото ни да се съпротивлява на отслабването и то ни подтиква към тези моменти на преяждане или променя метаболизма си, за да запази статуквото. И дори и да отслабнем с някоя диета, което обикновено се получава, то много скоро след като я прекратим, отново връщаме загубените килограми и дори ги удвояваме. Защото това, което си мислим, че искаме (да отслабнем) не съвпада с убежденията ни на подсъзнателно ниво, а когато няма хармония между съзнателно и подсъзнателно, подсъзнанието винаги печели!

Затова, в 98% от случаите диетите не работят в дългосрочен план. Защото независимо какво си мислим и знаем, действията ни се определят от подсъзнанието ни и вярванията, които са там. И е нужно да навлезем по-дълбоко в себе си, да преодолеем страха от това, което ще излезе на светло, да го приемем и да го освободим. И на негово място да възприемем убеждения, които ще ни служат в посоката, която искаме. Много ефективен метод за това е ТЕС-техника за емоционална свобода, която е част от инструментите на енергийната психология.

 

В моите коучинг програми аз работя с ТЕС  за откриване и освобождаване на скритите убеждения зад емоционалното преяждане на моите клиенти и ги обучавам на умения да се справят с това сами. Може ли един разговор да промени живота ти? Ако се чудиш дали това би помогнало и на теб, свържи се с мен за 30 мин. опознавателен разговор, без такса, където ще обсъдим възможните решения.