За връзка с мен: Д-р Ани Димитрова ani@zdravesani.com, dr_dimitrova /Skype/, 0886 940 873

Добри бактерии – шегувате ли се?

healthy gut Знаете ли какво е пробиотик?

Какво разбирате под “добри” и “лоши” бактерии

Важни ли са бактериите в корема:

Няма да се впускам в лекция за това какво правят бактериите. По-скоро искам да ви кажа, че огромното количество бактерии, които населяват тънките и дебелото ви черво са там, защото вие се нуждаете от тях. Бактериите наистина помагат в смилането на храната, изработването на витамини и използването на ензими, които нашето тяло физически не може да произведе. 

Заболявания, предизвикани от недостига на добри бактерии:

 • Алергии и астма.
 • Гъбични инфекции
 • Екзема
 • Синдром на раздразнените черва
 • Улцерозен колит
 • Лактозна непоносимост
 • Псевдомембранозен колит
 • Депресия
 • Хронична умора

Този дисбаланс се причинява от:

 • Фармацевтични лекарства – по-специално антибиотици
 • Антиацидни средства
 • Стрес
 • Болест на Крон /Crohns Disease/
 • Стомашен байпас
 • Стероиди
 • Хормони
 • Недостатъчно фибри в диетата

Понякога, когато приемате твърде много антибиотици, те убиват добрите бактерии и лошите вземат превес и вие се сдобивате със заболяване наречено псевдомембранозен колит. То е твърде неприятно и е много трудно да се отървете от него. И трябва да вземате друг специален и много скъп антибиотик, за да се излекувате. В същото време вие вземате пробиотици, за да населите отново червата с добри бактерии. Псевдомембранозният колит може да бъде опустошителен! За щастие може да се отървете от него чрез промяна на начинът ви на хранене! Удивително! Дори нещата, за които мислите, че се дължат на средата, в която живеете, започват с приемането на храна!    

Какво да направите:

Повечето авторитети в храненето препоръчват добавянето на бактерии. Може да добавите храни, естествени пробиотици – кисело мляко, мисо /ферментирала соя/ и хляб с квас са първите, които идват наум. Естествено ферментиралите храни са добър източник на пробиотици! Предполагам щом мога да кисна и отглеждам кълнове, ферментацията ще е естествено развитие и моя следваща стъпка към по-здравословен начин на живот. А и в България имаме традиции в това отношение /кисело зеле напр./ Също бихте могли да приемате хранителни добавки с различни пробиотици. Това, което трябва да търсите е те да съдържат “живи и активни култури”. 

“Съществува невидима епидемия от недостатъчно пробиотици. Ние не получаваме, това което е необходимо чрез храната, а и допълнително разрушаваме, това което е вътре. Като резултат, балансът на нашата чревна флора се променя, понякога с опустошителен ефект върху имунната ни система” Gary Huffnagle, Professor of Internal Medicine and Microbiology at the University of Michigan Medical School.

Тревожите ли се, че вашите деца не получават достатъчно хранителни вещества, когато са болни от грип или настинка? И казвал ли ви е лекар да ги храните с кисело мляко с живи култури? Но млеката в магазините нямат достатъчно живи и активни култури, за да помогнат в този случай. И след като знаем за млякото и слузта, която образува в организма и захарта, която съдържа, осъзнаваме, че можем да причиним повече вреда, отколкото добро; бактериите обичат захар!

Спори се по въпроса за ежедневното използване на пробиотици като добавки. Те са живи организми и засилват храносмилането и абсорбцията на хранителни вещества. В своята книга “Thrive” Brendan Brazier казва: “ Чрез ежеседмично приемане на пробиотици, вашият шанс да пипнете инфекция и оттам да имате нужда от антибиотици, драстично намалява. Регулярното приемане на пробиотици драматично засилва имунната система.” Той казва, че ежедневният прием не е необходим, но няколко пъти в седмицата  би било от полза.

С годините произвеждаме по-малко добри бактерии и добавките биха помогнали. Важно е да видите дали добавките, които сте взели изискват съхранение в хладилник – някои го изискват заради живите бактерии, които съдържат.

“Съществува солидна теоритична основа за това, защо пробиотиците могат да помогнат да се предпазим и дори да върнем развитието на рака. Пробиотиците произвеждат мастни киселини с къса верига в дебелото черво, които подкиселяват средата. По-ниското pH на дебелото черво се свързва с по-малко случаи на рак. Бактериите в пробиотиците намаляват нивата на проканцерогенните ензими…” (Michael S Donaldson, Director of Research, Hallelujah Acres Foundation)

 

~Това е важно да запомните:

Медикаментите, които приемаме, дори предписани от лекар, имат огромен ефект върху нашето тяло! Те може да подобрят 1 нещо, но в същото време да влошат 10 други неща в нашия организъм. Затова е толкова важно да поемем отговорност за всичко, което приемаме в тялото си!

По начина, по който се развиват медицинската и фармацевтична индустрии, правителството и хранителната индустрия, става ясно, че ще е престъпление, ако не поемем грижата за себе си като се обучаваме, преди да вземем решение относно нашето здраве. Знаете ли колко много хора просто правят това, което им е казано със сляпа вяра или страх от репресия? И така прехвърлят отговорността в ръцете на друг, отговорността за собственото им здраве и живот!