За връзка с мен: Д-р Ани Димитрова ani@zdravesani.com, dr_dimitrova /Skype/, 0886 940 873

Артритът – как да се освободим от болката и да постигнем пълно изцеление /1 част/

стави1Артритът е доста често срещано заболяване. Познат е още от древността. Дори динозаврите са страдали от артрит – малко известен факт е, но Тиранозавър Рекс е страдал от подагра, вид артрит, при който тялото произвежда излишък от пикочна киселина, която се натрупва под формата на кристали в ставите. Обикновено това се случва при свръхконсумация на пурини, които преобладават в червеното месо.( Други причини могат да бъдат редовна консумация на  прекомерно количество алкохол или натравяне с олово.)

Много хора смятат, че артритът е заболяване характерно за старостта и след определена възраст, просто не може да се избегне.

 

Какво е Артрит?

Артритът е заболяване, което предизвиква възпаление в една или повече стави. И това не е едно заболяване, съществуват повече от 100 вида артритни заболявания, които значително се различават по симптомите си и могат да засегнат хора на различна възраст и в различен етап от живота им.

Най-често срещани са Остеоартрит –дегенеративно заболяване на ставите, при което се разрушава хрущялната тъкан, разположена между краищата на двете кости в ставата и така при движение се получава триене кост в кост и е много болезнено. Може да засегне ставите на пръстите на ръцете, колената, тазобедрените стави и гръбнака. Много рядко се засягат китките, лакти, раменни стави и глезени.

Ревматоиден артрит е друга често срещана форма на артрит и се определя като автоимунно нарушение. Проявява се като болезнено подуване, възпаление и скованост в средните стави на пръстите и големите стави в тялото като китки, лакти, рамена, тазобедрени стави, колене и глезени. Обикновено се проявява симетрично и засяга и двете едноименни стави в двете половини на тялото.

 

Стандартно лечение на артрита

В западната култура най-често се изписват за лечение на артрит болкоуспокояващи лекарства, нестероидни противовъзпалителни медикаменти, кортикостероиди, антиревматични и други, които дори потискат собствената имунна система, за да намалят остротата на реакцията на организма. Всички имат странични ефекти и не лекуват причината за артрита, а намаляват само симптомите на възпаление и болка.

 

Коя е истинската причина за Артрита?

Различните форми на артрит имат твърде различни причинители, рискови фактори и ефекти върху тялото, но всички те споделят един общ симптом – постоянна болка в ставите.

Болката, независимо от вида й, има емоционални корени. Проучванията показват, че емоционалните фактори са критично важни за появата на Ревматоиден артрит. Емоциите, които се асоциират с артрита са  обикновено потиснати/неизразени гняв, негодувание, агресия, критичност (към себе си или другите), липса на подкрепа и страх.

Експертите предполагат, че основната причина жените да са засегнати от Ревматоиден артрит 4 пъти по-често от мъжете е, че жените се възпитават от ранно детство да не показват гнева си.

Доста често при хора с Ревматоиден артрит се доказва наличието на емоционална травма, обикновено случила се до 5 годишна възраст на детето. Травмите от такава ранна възраст могат да възпрепятстват развитието на имунната система на детето и да го направят податливо на инфекции и вируси, като например вирусът на Епщайн-Бар, който някои смятат за основна причина за симптомите при Ревматоиден артрит.

 

Как да освободим емоциите, за да се излекуваме от Артрит?

Това може да бъде основният въпрос, който да си зададем, ако наистина искаме да излекуваме артрита. Човек е многопластово същество и за да настъпи пълно изцеление е нужно да лекуваме едновременно тялото, духа и ума. Само холистичния (цялостен) подход към болния и заболяването, може да доведе до пълно изцеление.

Локализацията на артрита в тялото може да бъде ключ към скритите емоции или травми, които потискаме.

 

 

Във втората част на тази статия ще споделя с вас как можем да стигнем до коренната причина за артрита и как да намалим болката с алтернативни средства и терапии, БЕЗ ЛЕКАРСТВА.