За връзка с мен: Д-р Ани Димитрова ani@zdravesani.com, dr_dimitrova /Skype/, 0886 940 873

9 съвета как да не преяждаме по празниците

dance-party

  1. Правилна настройка на менталната ви нагласа към храната по време на празниците. За мен това е най-важно и предхожда всичко останало. Не знам защо, но като дойдат празници, особено Коледа и Нова година и хората изпадат в истерия да осигурят за трапезата огромни количества храна, деликатеси, десерти, напитки. Все едно, че някой е съобщил, че това са последните дни от живота ни, в които ще можем да ядем и всеки решава, че ще си осигури всичко, от което се е лишавал през годината, било заради спазвани диети, било поради ограничени финанси или просто е решил, че ще се възнагради за празника. Така празниците се превръщат основно в надяждане, преяждане и препиване. (Разбира се, има и хора, които не постъпват така) Спомнете си, обаче, какво е усещането на сутринта? Яли сте до късно, легнали сте си с претоварен стомах, пийнали сте повечко и нито сънят е дълбок и спокоен, нито събуждането е приятно…болка в главата, все още усещане за необработената храна в стомаха, ужасяващ дъх, запушен нос, храчки, отоци. Не е нужно да си причинявате това! Просто си спомнете, когато определяте менюто за празниците и пазарувате, че стомахът  и тялото ви не се променят по празници. Количеството храна, което могат да поемат и обработят е същото като в другите дни, метаболизмът е същия и повечето храна (а да не говорим за безразборното й комбиниране) само затрудняват процесите в организма ви и го задръстват. И направете осъзнат  избор този път да бъде различно!

 

  1. Не пазарувайте, когато сте гладни! Винаги сме склонни да купуваме много по-големи количества храна и такава, която не сме планирали дори, когато сме гладни. Направете си списък с покупките предварително и се придържайте към него.

 

  1. Пригответе ястията за празника с любов! Енергията на готвача винаги се отразява на ястието и се усеща от хората, които го консумират. Храната, сготвена с добро настроение и любов е много по-хранителна, засищаща и здравословна!

 

  1. Ако вечерята е по-късно, отколкото обикновено вечеряте, не си позволявайте да прегладнявате. По-добре хапнете малко, когато сте гладни, за да не се превръщате в прахосмукачка на празничната вечеря. Освен това хормоните ще бъдат разбалансирани и процесите на обработка на храната също.

 

  1. Не се нахвърляйте на храната! Дишайте дълбоко преди всяка хапка, дъвчете бавно и се наслаждавайте на вкуса, изпитвайте истинско удоволствие от храната! Не си позволявайте да изпитвате вина, когато си хапвате от руската салата или шоколадовата торта. Позволете си това удоволствие, оставете хапката да се стопи в устата ви и се насладете на разкриването на вкусовете. Това ще увеличи хормоните на удоволствието в тялото ви, ще се заситите по-бързо, а и усвояването на хранителните вещества ще се случи по най-добрия начин, подготвен от правилните хормони. Когато се храним бързо, ние просто поглъщаме храната и се лишаваме от всичко това!

 

  1. Постарайте се и се подгответе около масата да цари весела, приятна атмосфера! Обмислете забавна томбола, шеговити късмети, закачливи игри, танци – тогава празникът няма да се сведе само до яденето. А и храната не е единствената, която ни засища! Смехът, любовта, движението, хубавите мисли, любимата музика хранят душата ни.

 

  1. Подгответе ястията, за които това е възможно, предварително. Обикновено домакинята до последно се върти около печката и с пристигането на първите гости отива да се преоблече, гримира и подготви, но не е имала време да почива и вече е изморена. Делегирайте част от дейностите на другите в семейството ви, а  нека и гостите да се включат – всеки да донесе по нещо за трапезата, но предварително уговорено, за да не се стига до купищата излишна храна, за която ви говорих в началото. Така и вие ще можете да се забавлявате пълно в празничната вечер.

 

  1. Ако отивате на гости или в ресторант за празника, облечете се и се подгответе с удоволствие, с осъзнаването, че това е време лично за вас, с благодарност, че не се налага да готвите и можете да отделите време да си починете и да вземете ароматна, релаксираща вана, да направите маска на кожата на лицето, да си направите маникюра, косата, да се гримирате спокойно, ритуали, които карат повечето жени да се чувстват специални, красиви и ни носят много удоволствие.

 

  1. ЗАБАВЛЯВАЙТЕ СЕ, ЗАБАВЛЯВАЙТЕ СЕ, ЗАБАВЛЯВАЙТЕ СЕ! Нека фокусът ви тази вечер бъде върху забавлението, приятното общуване, танците, смеха и радостта! Вземете решение това да бъде най-забавното ви изживяване за отминаващата година и го направете такова!