За връзка с мен: Д-р Ани Димитрова ani@zdravesani.com, dr_dimitrova /Skype/, 0886 940 873

8 храни, които НЕ ТРЯБВА да ядете, ако имате болки в ставите

Ставната болка може да бъде описана като лека или ужасна, остра или хронична. Тя причинява дискомфорт, болка или възпаление във всеки един елемент от анатомията на една става. Най-честите причини за ставна болка са: подагра, артрити, наранявания на ставата, счупени или разместени кости, фибромиалгия и лупус. Ако страдате от болки в ставите, храните, които ядете, могат да засилят възпалението и оттам болката ви. Ето осем храни, които е добре да избягвате, ако искате да контролирате състоянието си:

  1.  Захар  много захар

Колкото и добре да изглеждат всичките тези понички, шоколадови десерти и други сладкиши, по-добре е да се въздържате да ги ядете, ако страдате от болки в ставите. Обработените захари отключват освобождаването на възпалителни агенти, известни като цитокини. Това включва захарта в бонбони, сладки газирани напитки, мюсли и различни каши, сладкиши и др. Излишъкът от захар в тялото натоварва ставите и води до натрупване на тегло.

 

  1. Мононатриев глутамат

Мононатриевият глутамат или  MSG е добавка, която усилва вкуса на храната и най-често присъства в соевия сос и Азиатската кухня. Но също може да бъде открит и в ястията във фаст фууд веригите, полуготови и сухи супи, салатни дресинги и други сосове, сухи колбаси. Мононатриевият глутамат също предизвиква възпаление в клетките и може да влоши болката.

 

  1. Aлкохолбира

Алкохолът не засяга само черния дроб. Свръхконсумацията му се отразява негативно и на ставните болки. Бирата съдържа пурини. Те се превръщат в тялото в пикочна киселина, която прави болките в ставите ужасни. Бирата съдържа и глутен, който може да е опасен за по-деликатните стави.

 

 

  1. Рафинирани въглехидрати   хляб бял

Продуктите от бяло брашно като хлябове, крекери, белият ориз,белите картофи и много мюслита са рафинирани въглехидрати. Проучванията показват, че те, може би, са една от основните  причини за затлъстяването и и други хронични състояния. Тези храни имат висок гликемичен индекс. Те стимулират производството на възпалителни вещества в тялото.

 

 

 5.Червени и консервирани меса      месо на скара

И червените меса и преработените съдържат пурини и нитрати. Тези съединения влошават болката и възпалението в тялото. Проучванията показват, че те не само отключват възпаленията, а също и развитието на рак.

 

 

 

   6.Млечни продукти

За повечето хора млечните са силно предизвикващи възпаление храни. Проучванията показват, че голяма част от хората имат трудности при храносмилането на млякото, независимо дали го знаят или не. Когато по-голяма част от менюто ви се състои от мляко и млечни продукти, това може да отключи възпалителна реакция. Ако страдате от болки в ставите, по-добре дръжте млечните храни далеч от менюто си.  

 

  1. Сол   sol-razlchna-salt-different-tapes-220543-500x334

Повечето пакетирани и фабрично преработени храни съдържат свръхголямо количество сол и други консерванти, за да се увеличи годността на храните и възможността им за по-дълго съхранение. Рафинираната сол съдържа добавки и химикали, които нарушават баланса на течностите в организма.  Внимавайте какво има в храната ви! Избягвайте боклучава храна и такава обработена за микровълнова фурна.  Ако искате да използвате сол, когато готвите в къщи, заменете трапезната сол с розова хималайска сол.  

     8.Царевично олио

Много снаксове и печива съдържат царевично или друго растително олио, които са богати на омега-6 мастни киселини. Проучванията доказват, че те могат да причинят възпаления. Избягвайте соя, фъстъци, салатни дресинги (готови) и олио от гроздови семки. Заменете храните съдържащи омега-6 мастни киселини с противовъзпалителните омега-3 алтернативи като зехтин, ядки, тиквени семки и ленено семе. salad_dressing

 

 

 В работата с моите клиенти много основно изследваме хранителните им навици и храната, която обикновено консумират ежедневно, за да открием къде  се крие причината за здравословните им проблеми. Може ли един разговор да промени живота ви? Свържете се с мен за безплатна опознавателна среща.  

 

Източник: от интернет