За връзка с мен: Д-р Ани Димитрова ani@zdravesani.com, dr_dimitrova /Skype/, 0886 940 873

7 неща, които не знаете за…Пастата

Posted on July 15, 2014 by Integrative Nutrition

pasta

За храна, толкова разпространена, колкото пастата, се обзалагам, че има много неща, които не знаете за нея и нейната история.

Това е една от любимите храни в Америка – и ние ядем от нея на глава от населението повече от всяка друга страна – и въпреки, че се смята за италианска храна, нейният произход е Китай.. 

И докато никой не би оспорил ролята на пастата като храна, носеща доволство и успокоение, има спор по отношение на това, дали трябва да се включи в едно здравословно хранително меню. Хората на нисковъглехидратна или безглутенова диета я избягват, докато бегачи-маратонци често се тъпчат с паста преди големи състезания.

И така, каква е истината за пастата? Вижте тези 7 интересни факти за нея:

Откривателят на пастата /за САЩ/: Може да благодарим на Томас Джеферсън за представянето на пастата в САЩ. Докато служел на страната си като Американски посланик в чужбина, той опитал макарони в Неапол и ги харесал толкова много, че незабавно изпратил чували с макарони и машина за правене на паста в Щатите.

Бруклинско начало: През 1848 година била отворена първата американска фабрика за паста в Бруклин, Ню Йорк от французина Antoine Zerega. Той управлявал цялата операция само с един кон в мазето, който задвижвал машините. За да суши спагетите, той опънал нанизи с пастата на покрива, за да съхнат на слънце.

Порциите: Повечето италианци ядат паста всеки ден, но не пълнеят така стремително, както американците, защото контролират големината на порциите си и ги придружават със щедри количества, богати на фибри и хранителни вещества зеленчуци. Когато поръчате паста в американски ресторант, обикновено Ви сервират 3-4 чаши спагети, покрити със сирене или месо, или и двете. Поръчайте паста в Италия и ще Ви сервират само част от това количество, обикновено около 1 чаша. Останалото от ястието включва малко месо и огромна порция зеленчуци и салата.

Най-здравословният начин за приготвяне на паста: Пастата е богата на въглехидрати храна със средно гликемично натоварване. Гликемичният индекс е скала от 0-100, която измерва колко бързо определена храна покачва кръвната Ви захар, като 0 е “изобщо не влияе”, а 100 е “покачва най-бързо”. Пастата е с гликемичен индекс 40-50, което е във високия край на ниския спектър /ниско е от 0-55/

Тъй като високото ниво на кръвна захар се асоциира с натрупване на тегло, диабет, сърдечносъдови заболявания, най-добре е да се въздържате от приемане на храни с висок гликемичен индекс. Просто варете вашата паста няколко минути по-малко от обикновено, за да я запазите “al dente”-леко недосварена и това ще намали гликемичния товар, сравнено с напълно омекналата паста, защото ще отнема повече време за храносмилането й. Допълнително, добавянето на голямо количество зеленчуци към пастата, ще забави абсорбцията на въглехидратите и ще намали гликемичния товар на ястието.

 Да ям или да не ям?  Пастата не е “здравословна храна”, но това не означава, че не може да я включвате в един здравословен режим на хранене отвреме-навреме, особено ако изберете по-новите, по-здравословни версии и се придържате към малки порции. По-здравословните версии на пастата включват: паста от кафяв ориз, паста от боб мунг, от черен боб, които са по-богати на хранителни вещества, фибри и протеини. Стандартната пшенична и пълнозърнеста пшенична паста са обогатени, което е знак, че са толкова рафинирани и изгубили хранителни качества, че се налага производителите да им добавят обратно витамините, за да добият отново хранителна стойност. Ще разберете дали са обогатени като прочетете съставките, където обикновено има цял списък със синтетични витамини. Така че, ако ще ядете паста, тези от кафяв ориз и боб са по-добрият избор. И за да получите още повече хранителни вещества, комбинирайте пастата със свежи зеленчуци и подправки.

 

Енергия за издръжливост: За бегачите на дълги разстояния /маратонци/, които се нуждаят от високовъглехидратна храна преди деня на състезанието, пастата е чудесен източник на енергия. Също и за тези, които правят тежки, изморителни тренировки и им е нужна издържливост.Въглехидратите доставят бързи калории, които тялото може веднага да изгори и да получи енергия. Естествено, затова избягваме да ядем паста ежедневно, защото тези въглехидрати се складират като мазнини, ако не се използват.

Все пак, аз все още препоръчвам оризовите и бобени версии, вместо обогатените пшенични продукти, защото те съдържт естествени съставки, а не синтетични, имат повече фибри и протеини и особено бобените са с по-нисък гликемичен товар. Безглутенова паста: За тези, които избягват глутена, сега има голямо разнообразие от безглутенови продукти, които дори са добри на вкус. В допълнение на пастата от кафяв ориз, боб мунг и черен боб, споменати по-горе, има и паста от киноа, царевица, елда и др.зърна. Бобовите-безглутенови съдържат повече влакна и протеин, а тази от кафяв ориз има същият вкус като стандартната паста, но не оставя чувство на тежест след нахранване.

Коя е вашата любима паста?