За връзка с мен: Д-р Ани Димитрова ani@zdravesani.com, dr_dimitrova /Skype/, 0886 940 873

Варианти за лечебно гладуване/постене

how-a-fast-diet-can-slow-degenerative-disease-protect-the-brain-and-slim-the-body

“Може да дойдат времена, когато неприлагането на този значително по-ефективен метод (гладуването) ще се смята за лекарска небрежност.” Joel Fuhrman, MD.

 

 

 

 

Ограничаване на калориите

Ползите от намаления калориен прием са добре известни. Ограничаването им с 15-40% от това, което обикновено консумирате дневно, подобрява толерантността към глюкозата и действието на инсулина, намалява високото кръвно налягане и пулса (т.е. подобрява здравето на сърцето), намалява оксидативното увреждане на липиди, протеини и ДНК, като по този начин предпазва от оксидативния стрес и облекчава болестите свързани с възрастта. (Wegman et al. 2015). Други ползи включват: увеличаване продължителността на живота, намаляване случаите на появата на рак – спонтанни или предизвикани, подобрена имунна функция, увеличаване живота на нервните клетки, намаляване на бъбречните болести и удължена репродуктивна функция.

 

Интермитентно (прекъсващо)гладуване/постене

5TypesofFastingInfoТова е всеки режим, при който намалявате или напълно спирате приема на храна за определени периоди от време, като например постене/гладуване за 8-12ч през нощта, всяка нощ, или за 2-3 нощи в седмицата, или сменяйки 24ч прием на храна и 24ч въздържане.Има различни варианти. Предклинични проучвания твърдят, че ползите от прекъснатото гладуване върху процеса на остаряване, са подобни на или дори надвишават тези от ограничаване на калориите, дори и когато няма намален калориен прием. С други думи, можем да подобрим здравето си чрез намаляване честотата на прием на храна, без да намаляваме калориите! И прекъсващото гладуване е също толкова ефективно, като ограничения калориен прием по отношение на сърдечносъдовите заболявания и Диабет тип2. При проучване направено с 16 пациенти със свръхтегло и след 8 седмичен период на прилагане на прекъсващо гладуване, се наблюдават отслабване, намаляване на процента мазнини в тялото, намаляване на кръвното налягане и сърдечния пулс, подобрен липиден профил, като и двата метода ефективно намаляват риска от Диабет тип2. Друго проучване показва значително по-високият протективен ефект върху чернодробните клетки на прекъсващото гладуване сравнено с намаления прием на калории. Ползите от двата вида гладуване се дължат на два механизма – намаляване на оксидативното увреждане  и увеличаване на съпротивлението на клетките на стрес. “Прекъсваното гладуване може да предизвика ефекти подобни на интензивни упражнения, казва Mattson, включващи повишаване на пулса в различна степен, като в същото време го намалява при покой и намаляване на кръвното налягане.” Вижте няколко примера за прекъсващо гладуване:

Редуване на дните

Този подход редува ден на пируване, когато може да се яде всяка храна, без ограничение и ден за пост, когато не се приема никаква храна или силно редуциран прием. Всеки от тези периоди трае 24ч. Тук няма ограничение в калориите, а само се променя честотата на приема на храна. Този подход може да привлече хора, които не обичат броенето на калории и мисълта, че въздържането от храна е само за 1 ден, а не цяла седмица или по-дълго, е по-приемлива.

 

Три цикъла от по 8 часа

От 4ч сутринта до 12ч на обяд – време за детокс

Тук идеята е да дадем на тялото значителни периоди от време за пречистване, храносмилане и усвояване на храната. Подкрепяме тялото и с осъзнато дълбоко дишане (освобождава киселини), упражнения и/или сауна (детокс чрез потта) и елиминация на отпадъците през дебелото черво и пикочния мехур. Движението и изпотяването помагат на лимфната система да изчисти шлаките. Пийте само вода през този период.

 

От 12ч по обяд до 20ч – приемане на храна

Този период е за хранене. Започнете с пресен плод. И се придържайте към сурови храни до вечеря (зеленчуци, кълнове, зеленолистни), която може да съдържа и повече протеини и сложни въглехидрати: хляб с квас, зеленчуков хляб, леща, ориз, авокадо, големи салати, зеленчукови супи.

 

 

От 20ч до 4ч сутринта: храносмилане и възстановяване (без храна)

Асимилационен период: време за извличане и използване на хранителните вещества за изграждане и възстановяване структурите на тялото. Ако се храните през нощта, това пречи на асимилационните процеси, защото на тялото се налага да изхарчи  много енергия за храносмилане, вместо за обработка и извличане на нутриенти. Отнема около 2 часа, за да се придвижи храната от стомаха в тънките черва, където се осъществява по-голямата част от абсорбцията на нутриентите. Направете си услуга и яжте само до 20ч. Много хора го правят дори до 18ч, заради тези 2 часа на придвижване на храната от стомаха.

 

Един ден седмично

Въздържането от храна за по 1 ден няма да ви пречисти повече от обикновено, но предлага почивка на една система, която хронично е свръхнатоварена с калории, освобождавайки я да свърши малко “домакинска” работа. По този начин  добавяте и 52 дни без храна в годината, което би благоприятствало усилията ви да намалите теглото. И след като червата играят решаваща роля за здравето ни, е добре да им даваме почивка, за да имат възможност да се възстановят и обновят. Замислете се, освен времето, в което спим, кога в забързаното си ежедневие имаме спокойно време за почивка на храносмилателната ни система?

 

Гладуване на сокове

Detoxify-Rejuvenate-and-Feel-Fantastic-Fast-JuicingАбсолютно си струва усилията! Ще се почувствате фантастично! Най-добре е да се прави 2 пъти в годината, при смяната на сезоните – пролетта и есента. Какво представлява? Първо – не става въпрос за сокове купени от магазина!!! Ще имате нужда от хубава сокоизстисквачка, за да си правиш соковете в къщи. Всеки ден. Правят се по 3-8 сока на ден, предимно зелени и може да пиете вода и чай. Можете да бъдете гъвкави според желанията и вкуса си. Гладуването на сокове е невероятно, защото:

 

 • Предлага на тялото ценни растителни нутриенти (антиоксиданти, витамини, минерали)
 • Алкализира тялото
 • Подобрява храносмилането
 • Стабилизира кръвната захар
 • Намалява увреждането на ДНК и по този начин предпазва от рак
 • Помага на тялото да се детоксикира (гори мастните депа, които складират токсините или извежда тежките метали от кръвния ток)
 • Дава почивка на храносмилателната система от твърда храна и това й помага да се възстанови,
 • Нутриентите от соковете лесно и бързо се усвояват от стомашночревния тракт
 • Подпомага баланса на липидите в кръвта
 • Ускорява зарастването на рани и възстановяването на тъканите
 • Помага за стопяване на бъбречните камъни
 • Подпомага отслабването,
 • Повишава енергията
 • Намалява риска от сърдечносъдови заболявания
 • Предлага на тялото най-добрата вода на света – клетъчна структурирана вода

Тази последна точка е заглавие на цяла статия сама по себе си, но сега ще кажа само, че чешмяната вода и клетъчната вода в тялото ви имат много малко общи неща. Организмът превръща водата в жива матрица, която позволява жизнените процеси да се случват. Водата е много повече от просто Н2О! Когато правим сок от плодове и зеленчуци, сокът е тази клетъчна вода от тъканите на растенията: високо структурирана субстанция, която носи информация и позволява междуклетъчната комуникация, вътре и между клетките.

Преди да стартирате е добре да се подготвите за гладуването на сокове. Една седмица по-рано намалете количеството храна, което приемате, откажете кофеина, започнете да пиете повече вода и билкови чайове и можете да си правите и по 1 сок дневно. Така ще ви бъде по-лесно да преминете изцяло на сокове.

Добре е соковете да са основно зелени (на цвят). Това означава повече зеленчуци и то зеленолистни (спанак, кейл, селъри, краставица, зелена чушка, броколи, карфиол и т.н.) може да добавяте ябълка и морков, но крайния резултат да е зелен! След като приключите с гладуването на сокове, ще се чувствате силно енергизирани, с нови, неподозирани усещания за вкуса на храната в цялата му пълнота и ще сте възстановени на всички нива – физически, емоционално и духовно.

 

Добре е да знаете…

По време на гладуването може да почувствате временен дискомфорт като главоболие, умора, раздразнителност, нервност, замаяност, лош дъх, неприятна телесна миризма или кожни обриви, защото тялото ви започва да се освобождава от токсините. Езикът ви може да се покрие с гъст бял или жълт налеп, който ще отмине за няколко дни. Сутрин просто го премахвайте със стъргалка за език (и чаена лъжичка ще свърши работа).  Всичко това не бива да ви тревожи, защото е знак, че тялото ви работи, за да се освободи от метаболитите, които са го затрупвали с години (да не кажем деситилетия).

 

Гладуване на вода (само)

Гладуване в истинския смисъл на думата, пълно въздържание от храна и напитки, освен чиста вода, за повече от 3 дни. Това гладуване подпомага самоизцелението като изхвърля натрупаните в тялото токсини. Защото токсините в резултат на храната циркулират в кръвоносната ни система и се складират в мастните депа и тялото ни не може безгранично да компенсира това. В крайна сметка започва развититето на различни заболявания.

 

Кога да гладувам?

По всяко време, наистина. Но идеалният вариант е когато не сте стресирани. По време на отпуска, когато е топло навън (защото може да чувствате повече студ, докато гладувате) или просто когато го усетите като вътрешна нужда, не с ума, а със сърцето и тялото. И по-добре да не е по време на големи празници, защото е толкова трудно да устоиш на изкушенията и поканите на близките, освен ако не си много решен да го направиш и да си достатъчно дисциплиниран.

 

Колко дълго да гладувам?

Това изцяло зависи от личните предпочитания. Аз лично се чувствам най-добре при 7-10 дни на сокове или плодове, чай и мед. Но когато има тежко заболяване и се налагат продължителни гладувания до 20-30 и повече дни, не го правете сами. Намерете човек с опит, който се занимава от дълго време с това и е помогнал на себе си и следвайте указанията му много дисциплинирано и отговорно.

 

Ограничаването на калориите е лесно постижимо чрез намаляване броя на храненията – от 3 на 2 дневно. При интермитентното гладуване тествайте различни варианти и вижте кой ви пасва най-добре. Гладуването създава осъзнатост по отношение на храната. След края му сте напълно наясно коя храна подхранва тялото ви истински и без какво можете. Така става много по-лесно да смените начина си на хранене само с храни, които са здравословни за вас и да се откажете от зависимостите към кафе, сладко или боклучава храна (junk food) и да редуцирате броя на храненията и количеството на храната.

 

Кой не трябва да гладува? 

Освен облекчаване на организма, детокс, обновяване и ребалансиране на здрави индивиди, показанията за гладуване включват: метаболитен синдром и болест; хронични възпалителни заболявания; хронични сърдечносъдови заболявания;хронични болкови синдроми; атопични дерматити; психосоматични заболявания. Контраиндикациите са: кахексия (измършавяване); анорексия и други хранителни разстройства; неконтролиран хипертиреоидизъм; деменция; напреднали чернодробна или бъбречна недостатъчност; бременност и кърмене; също деца под 18 години не трябва да гладуват, защото все още растат и се развиват.

Всеки, който взема медикаменти, трябва първо да се консултира с лекващия си лекар, защото въздържането от храна може да засили ефекта на някои лекарства. Ако вземате лекарства, които не могат да бъдат спрени (като кортикостероиди, антидепресанти и т.н.), то не бива да правите водно гладуване, а някоя по-мека форма напр. сокове.

 

Кои действия подпомагат гладуването

Упражнения като ходене и йога, топли пречистващи вани до 37 градуса на водата, с последваща почивка за повече от 30мин.; сухи обтривания на кожата; дихателни практики; медитация. Най-добре е да отделите специално време за това, за да може пълно да се пречистите, обновите и заредите.

 

Последно, но не по важност

Трябва да отбележа, че най-важното нещо в гладуването е…захранването след края на гладуването. То е и най-трудната част и тук трябва да сте много внимателни!!! Започнете да въвеждате храната постепенно, като започнете с растителна храна първо сурова, много по малко, после увеличавате постепенно, добавяйки приготвена на пара, задушена, печена растителна храна. Ако се върнете към стандартното си хранене отпреди гладуването, много бързо ще изгубите всички резултати. Затова използвайте вашето гладуване, за да промените начина си на хранене и живот и да имате дългосрочни резултати в целите, които сте си поставили, независимо дали е само отслабване (никога не е само) или имате хронични заболявания, от които искате да се отървете или пък го правите, за да се поддържате здрави. Хората, които се справят с този преход, много трудно биха се върнали към старите навици за кафета, спагети, пица или захари. И казвам навици, което не изключва похапването им от време на време – просто намерете баланса за себе си.

 

Като заключение, здравословното хранене и периодичното гладуване изглеждат един прекрасен навик за здравословен живот.Аз харесвам енергизиращият и обновяващ ефект на гладуването със сокове 2 пъти годишно и го препоръчвам горещо.Помислете, това са само няколко дни от вашия живот – и те могат да го направят невероятен!

Споделете: какъв е вашият опит с гладуването?

 

Детоксикацията е само един от аспектите, по които работим с моите клиенти. И ти би могла да провериш дали коучинг програмите са подходящи за теб. Свържи се с мен за безплатна опознавателна среща! Може ли един разговор да промени живота ти?

 

Източник: http://wakeup-world.com/2016/06/28/detoxify-rejuvenate-and-feel-fantastic-fast/