За връзка с мен: Д-р Ани Димитрова ani@zdravesani.com, dr_dimitrova /Skype/, 0886 940 873

5 стъпки към най-подходящия диетичен план за Вас

здравословна хранаДа се опитваме да отслабнем и да живеем по-здравословно може да изглежда непосилна задача. Има толкова много книги, уебсайтове и други източници деклариращи, че предлагат най-добрият начин за отслабване и запазване на резултатите. Още по-забавно става, когато срещнете приятел, изглеждащ прекрасно, спазвайки някаква диета, напр. Paleo, когато Вие изглежда трупате килограми, въпреки че сте на същия хранителен режим. Може да бъде доста объркващо!

И така, как да разберете коя от безбройните диети ще работи най-добре при Вас? За щастие, не се налага да ги пробвате всичките, за да попаднете на пътя към здравословния успех. Ето няколко простички неща, които можете да направите, за да намерите най-подходящия диетичен план само и единствено за вас:

Разбиране на концепцията за Био-индивидуалността

Първата стъпка за намиране на перфектната диета за Вас няма нищо общо с това какво консумирате всъщност. Тя включва промяна в начина Ви на мислене, в умствената Ви нагласа. Запознайте се с Био-индивидуалността, уникална концепция представена от основателя на Институт за Интегративно Хранене- Джошуа Розентал. Това по същество означава, че каквото работи за един човек, може изобщо да не работи при следващия. Тази концепция е валидна за всички аспекти на живота, но е особено полезна, когато става дума за диети! Разбирането на Био-индивидуалността ще Ви помогне да осъзнаете, че е възможно и напълно в реда на нещата, вашият най-добър приятел да се чувства прекрасно с диетата South Beach, докато Вие просто сте си гладен и изморен. От друга страна, Вие може да се чувствате прекрасно, ако спрете приема на мляко и млечни продукти, а на Вашия приятел безутешно да му липсват. Зачеркнете диетите и започнете с нещо малко!


Тази първа част звучи малко противоречиво, но за да намерите най-добрата диета за Вас, първо трябва да игнорирате всички други диети! Да се придържате стриктно към една ограничителна диета, е много трудно. Колкото по-рестриктивна е тя, толкова по-вероятно е да се отклоните от диетата и да преяждате с нездравословни храни. Също така, понеже не знаете коя диета е най-добра за Вашето тяло, изборът на подходящата ще е много труден. Вместо да елиминирате отведнъж глутена и да стискате палци здравето Ви да се подобри, започнете с малки стъпки да очиствате настоящият си начин на хранене. Добавете големи количества пресни плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и органични протеини, и наблюдавайте как фабрично обработените храни ще започнат по естествен начин да изчезват от диетата Ви. Това се нарича “избутващ” подход, при който ядете толкова много пресни, здравословни храни, че не остава място за лошите неща! След като веднъж сте постигнали като цяло “чиста” диета, ще можете по-добре да разберете как реагира тялото Ви на определени групи храни.

Слушайте тялото си

След като сте очистили диетата си, може наистина да започнете да се вслушвате в тялото си. Може да е много полезно да започнете дневник на храненето, който ще Ви помогне да проследявате какво ядете и как се чувствате след това. Не забравяйте да отбележите как е било храносмилането Ви, колко гладни сте се чувствали преди и след храненето и колко дълго сте били сити. Ако започнете да разпознавате как определена група храни не Ви кара да се чувствате в най-добра форма, опитайте да я елиминирате изцяло от менюто си, за да видите дали ще се почувствате по-добре. Това може да отнеме известно време, но се придържайте към него. Обещавам Ви, че щом разберете как точно Ви карат да се чувствате различните храни, ще бъде много по-лесно да започнете да отслабвате!

 
Създайте си своя собствена диета

До този момент, Вие най-вероятно сте започнали да губите тегло и се чувствате много по-добре. Чрез отстраняването на фабрично обработените храни, писането в дневника и елиминирането на храните, към които проявявате чувствителност, Вие сте създали Ваш личен диетичен план, дори без да мислите за това. Не позволявайте на правилата и теориите на други хранителни режими да променят Вашите нови здравословни навици; вместо това продължавайте да внимавате с какво се храните и как се чувствате и наблюдавайте как Вашата уникална диета продължава да се развива, подхранвайки тялото Ви.

Дайте си почивка

Сега, след като имате изцяло чиста диета, е време да се поздравите и не забравяйте да си почивате отвреме-навреме. Никой не е съвършен – ако изобщо съществува такова нещо – затова, ако излезете на пица и бира с приятели, не се бичувайте след това! Следвайте правилото 90/10, което гласи, че щом 90% от това, с което се храните е здравословно, то абсолютно не трябва да чувствате вина, ако си угаждате по малко. Всичко да бъде УМЕРЕНО!

 

Ако се чудите какво точно да предприемете и имате нужда от подкрепа и съвет, свържете се с мен за да поговорим за възможните решения, безплатно!