За връзка с мен: Д-р Ани Димитрова ani@zdravesani.com, dr_dimitrova /Skype/, 0886 940 873

5 причини – защо салатата е „царицата“ на масата

Есенна-салата-със-сос-от-дюли
Съмнявате се в ползите от салатата? Ето 5 неоспорими причини да я разпознаем като „крайъгълен камък“ в свалянето на излишното тегло.

1. Салатата е „склад“ на ензими, витамини и минерали, съчетаващи различни вкусови качества. Експериментирайки, можете да получите неочаквани вкусови ефекти.

2. Салатата служи като отлично допълнение към продукти, които не са обичайни за ядене сами по себе си. Растителни масла, лимонов сок, чесън, джинджифил, билки и много други, от които тялото приема нужните му вещества, които допълват вкуса на зеленчуците и помагат да се усвояват по-добре от организма.

3. Всички зеленчуци имат, макар и близък, но все пак различен състав. Следователно смесването им много по-добре задоволява потребността на организма от микроелементи и витамини, отколкото монотонното скучно ядене на сурови моркови или краставици. Под формата на салата получавате пълноценни хранителни вещества в организма.

Поръчай-за-вкъщи-Салата-Грийн-с-рукола-от-Ресторант-Tozzi-Onzzi-min

4. Правилно комбинираната салата ви позволява да създадете условия за максимално усвояване на хранителните вещества от всички компоненти. Например, мастноразтворимите витамини (A, D, E, K) се абсорбират от тялото „перфектно“ само в комбинация с мазнини. Лесно е да постигнете максимални ползи: допълнете морковите със студено пресовано растително масло или зехтин и вземете пълна доза витамин А. Добавете лимонов сок към салатата и ще подобрите емулгирането на здравословните масла, което означава, че ще се улесни усвояването на полезните вещества от тях.

5. Думата “салата” обикновено се свързва с комбинациите “домат + краставица” или “зеле + морков”. Всъщност салатата е неизследвана земя, в която се сбъдват най-странните и най-фантастични кулинарни фантазии. И всичко това е в полза на здравето! Имайки предвид нуждите и характеристиките на тялото, както и правилата за комбиниране на продуктите, ще получите индивидуално „лекарство“, което напълно лекува цялото тяло, и такова, което непрекъснато „ще отскача до депото“ с мастни натрупвания и ще извлича енергия от там.
MAIN-salata-spanak-i-morkovi
А защо зеленчуците спомагат за изгарянето на мазнините в тялото? Защото, заради голямото съдържание на фибри и вода в тях, те имат ниска калорийност, а в същото време тялото използва повече калории, за да ги смели, абсорбира ценните вещества и да придвижи сухия остатък по стомашно-чревния тракт. Така се получава т.нар. „отрицателна калорийност“, т.е. загубите на енергия от организма са по-големи от внесената енергия. И в този момент тялото посяга към собствените си запаси от мазнини.

Създайте си навик в началото на всяко ядене да започвате с голяма, пъстра, вкусна салата от сурови зеленчуци! И наблюдавайте какво се случва с апетита и килограмите!

Страхуваш ли се, че отново ще трябва да гладуваш, ако решиш да се освободиш от излишното тегло? Искаш ли подкрепа по пътя на промяната? Възможно е да се храниш вкусно, засищащо, балансирано и редовно и пак да сваляш килограми!
Обади ми се да поговорим!