За връзка с мен: Д-р Ани Димитрова ani@zdravesani.com, dr_dimitrova /Skype/, 0886 940 873

10 ползи за здравето от ДЖИНДЖИФИЛ

health-benefits-of-ginger-root

 В началото на тази година един ден почувствах дразнене в гърлото и носът ми потече. Но вместо да взема от аптеката някое от хилядите прахчета или таблетки за настинка и грип, просто си изцедих щедро количество сок от джинджифил и лимон и го смесих с чай. Почувствах невероятно облекчение! И това не е мое откритие; джинджифилът или коренът от джинджифил се отглежда и използва за лечебни цели от хиляди години. Традиционната медицина по цял свят го прилага при голям брой заболявания, вкл. за успокояване на раздразнен стомах. Последните проучвания на джинджифила потвърдиха този ефект и много повече…

 

  1. Помага за успокояване на гадене и повръщане

Клиничните проучвания потвърждават ефективността на джинджифила за успокояване на гадене и повръщане, също и при такива в резултат на химиотерапия. Повечето проучвания откриха положителен ефект против този страничен ефект на агресивни медицински терапии. Джинджифилът може да бъде мощен съюзник за тези, които страдат от токсичните ефекти на такъв тип медицински процедури.

 

  1. Предпазване на храносмилателния тракт

Джинджифилът също се е използвал от векове при газове, запек, подуване на корема и други оплаквания свързани с храносмилането. В допълнение на това, той е ефективен и при язви свързани със стреса.

 

  1. Мозък и здраве

Джинджифилът съдържа вещества, които показват предпазни ефекти върху мозъка. Едно от тях, наречено 6-Shogaol, потиска освобождаването и проявите на химикал, причиняващ зачервяване на кожата и известен с това, че уврежда невроните и при инвитро, и инвиво изследвания. Другият, 10-gingerol, когато е получен от пресен джинджифил, оказва въздействие върху производството на азотен окис и други химикали, които водят до зачервяване и оток на мозъка.

 

  1. Облекчаване на мигрената

При клинично проучване, 100 пациенти са получили прах от джинджифил или лекарство, изписвано при мигрена. Резултатите показват, че джинджифилът е помогнал да се намали дискомфортът, характерен за мигрената…без странични ефекти.

 

  1. Предпазва от UV лъчи

Проучванията показват, че джинджифилът притежава способността да абсорбира UV лъчи и предпазва ДНК от вредното им въздействие (на UV-B лъчите). Екстракт от джинджифил стимулира производството на антиоксиданти и така има и индиректно предпазващо действие.

 

  1. Поддържа стабилни нивата на кръвната захар

Джинджифилът многократно е демонстрирал мощния си ефект за балансиране нивата на кръвната захар. Той влияе върху освобождаването на инсулин и инсулиновата чувствителност, и метаболизма на въглехидрати и мазнини. В едно от проучванията, нивата на инсулин значително са се понижили с приемането на джинджифил като добавка. В допълнение към ефикасността му като стабилизатор на кръвната захар, джинджифилът има и мощни предпазни ефекти срещу заболяване на бъбреците при диабет и усвреждания на очите и черния дроб.

 

  1. Поддържа здравословни нива на кръвно налягане

В Тайланд традиционно се използват билки като джинджифил за поддържане на кръвното налягане в норма. Направено е проучване за ефективността на различните билки в тайландските рецепти и екстрактът от джинджифил се оказал най-ефективен.

 

  1. Mоже да подобри остеоартрита

В инвитро проучвания са тествани джинджифил и медикаменти, които се предписват при остеоартрит – екстрактът от джинджифил е показал същата ефективност като лекарствата. А в друго проучване, проведено с 43 остеоартритни пациенти е установено, че джинджифилът показва същата ефективност като нестероидните противовъзпалителни лекарства, но е по-безопасен от тях.

 

  1. Помага при облекчаване на мускулни болки и дискомфорт

През 2013 г. е направено проучване на ефектите на джинджифила за облекчаване на дискомфорта в мускулите при жени атлети. По време на този 6-седмичен опит участничките са вземали джинджифил и е установено значително намаляване на мускулните спазми и схващания, сравнено с плацебо ефект.

 

  1. Може да повлияе благоприятно функцията на сърцето

Eдин от активните компоненти в джинджифила, 6-джинджерол, е бил изолиран, тестван и определен като активен фактор за регулиране на кръвното налягане и поддържане на сърдечносъдовата система. Базирани на тези резултати, изследователите проучват потенциалът на джинджифила като лекарство при сърдечносъдови проблеми.

 

Как да използваме джинджифила

Джинджифилът има много силен аромат, който прави директната му консумация трудна. Но пък чудесно се съчетава добавен към сокове, чай или част от ястие. Вие как консумирате джинджифила?

 

– Dr. Edward F. Group III, DC, ND, DACBN, DCBCN, DABFM